Sağlık teşkilatlarında çalışanların her yönden mağdur edildiğini, ancak mağduriyetlerin giderilmesi noktasında gereken çalışmaların yapılmadığına dikkat çeken Taşkın, döner sermaye ödemelerinin de bunlardan biri olduğunu belirterek açıklamasında şunları söyledi: 

“Sağlık teşkilatlarında döner sermaye konusu yıllardır çözülemiyor. Adeta kanayan bir yara! Döner Sermaye Yönetmeliği’nin değişikliği gündeme geldiğinde sağlık teşkilatlarında çalışanlar umutlanıyor ama maalesef dağıtımdaki uygulamadan rahatsızlar. Çünkü sağlık personeli, memur ve yardımcı hizmetli kadrolarında çalışanlar daha az yararlanırken, üst kadrolar döner sermayeden daha fazla yararlanıyor. Yönetmelikler sürekli değişmesine rağmen tüm personeli adil bir şekilde gözetecek sistem getirilemiyor. Bunlar yetmiyormuş gibi idarelerin çeşitli komisyonlarda görevlendirmek suretiyle %10-20 gibi fazladan ödeme yaptığı personellerin bulunması, öte yandan sağlık çalışanları arasında moral ve motivasyonu bozuyor. Sonuçta personel mağdur ediliyor. 

Döner Sermaye Yönetmeliği’nin sağlık çalışanları arasında hiçbir ayrım gözetmeksizin adil bir şekilde dağıtımını sağlayacak bir düzenlemeden yanayız. Bu yapılmadığı takdirde sağlık teşkilatlarında çalışma barışından, işe ve işyerine uyumdan söz edilemez. Bunu sağlamak işverenin görevidir. Anayasa hükümleri çerçevesinde tüm sağlık çalışanlarının eşit ve adil olarak gözetilmesi zorunludur. Sağlık çalışanlarının tamamını memnun edecek bir sistem üzerinde çalışarak düzenleme yapılması gerekir. 

Döner sermayeden hazine kesinti oranı %15’den %1’e düşmesine ve Döner Sermaye dağıtım oranının yüzde 39’dan 46’ya çıkarılmasına rağmen sağlık çalışanlarının döner sermaye gelirlerinin neden düştüğü, bazı kamu hastanelerinde ise döner sermayenin neden alınamadığı anlaşılamıyor! Personeller sabit ödemeye mahkûm edilmiş durumdadır. Sendika olarak bu çelişkiyi şuna bağlıyoruz; idarelerin, sağlık hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde sunumunusağlayabilmeleri için döner sermayeden yapılacak alımları bir plan dahilinde yapmaları gerekir. Plansız yapılan alımlar nedeniyle döner sermayeden aşırı borçlanmalar yapılıyor, bu da döner sermayeden yapılacak dağıtımın düşmesine neden oluyor. Sağlık teşkilatlarında hasta sayısı her geçen gün artıyor, muayene, ameliyat, tetkik ve tedavilerdeki yükselişe rağmen döner sermayeden yapılacak dağıtımın da buna paralellik göstermesi gerekirken düşüyor! Bu düşüş plansız çalışıldığını gösteriyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’nca uzun zamandır değiştirilmeyen SUT fiyatlarının yeniden düzenlenmesi de döner sermaye gelirlerini artırıcı etkendir. 

Sağlık teşkilatlarında gece gündüz özverili bir şekilde çalışan, her türlü risk faktörleriyle karşı karşıya kalan, sosyal, kültürel ve ekonomik olarak yıpranan sağlık çalışanlarının tamamını kapsayacak şekilde çok acil bir düzenleme yapılması gerekiyor. Bunun için Sağlık Bakanlığı’nın ciddi bir adım atarak çalışan memnuniyetini de gözetmesinin önemli olduğunu belirtmek istiyorum. Sağlık Bakanlığı’nın çalışanların sıkıntılarını görmelerini, taleplerinin ve beklentilerinin karşılık bulmasını bekliyoruz. Günümüzün ekonomik koşullarında zor şartlarda yaşamaya çalışan sağlık çalışanlarının yüzünün gülmesini istiyoruz. Sağlık çalışanları borçla yaşadıkları için emekli de olmak istemiyorlar. Döner sermayenin emekliliğe yansıtılarak bu konudaki beklentilerin de karşılanmasını istiyoruz.