Buca’da bir Aile Sağlık Merkezi’nin elektrik faturası eskiden 4 bin TL geliyorken gelen zamlarla beraber bu ay yaklaşık11 bin TL geldiğini aktaran Çolak, “ASM’ler özel işletme gibi çalışıyor. Bakanlık, bize sabit bir para veriyor ve biz buranın giderini oradan karşılıyoruz. Bize daha verilecek para belli olmadan bu zamlarla karşı karşıya kaldık. Bizim bu kurumları döndürmemiz mümkün olmayacak” diye konuştu.

Ocak ayından itibaren kademeli elektrik sistemine geçilmesi, faturaların daha artmasına sebep olduğu bu nedenle ise sıkıntılarının katlanarak çoğaldığını ifade eden Çolak, “Biz devlet memuru muyuz, özel sektör çalışanı mıyız belli değil. Biz ticari işletme değiliz, orada sağlık hizmeti veriliyor. ASM’leri döndürmemiz için verilen ücret büyük ihtimal asgari ücrete gelen zam kadar olacağını düşünüyoruz, henüz belli olmadı” sözlerine yer verdi.

“Bize verilen ücret değişmedi; ama maliyetlerimiz katlandı”

Çolak, ASM’lerde ki işleyişten bahsederek Aile Sağlığı Merkezleri’nin A,B,C ve D olarak gruplara ayrıldığını belirtti. Gruba göre temizlik personeli ve hemşire çalıştırıldığının altını çizen Çolak, “Onların maaşını ödememiz için devlet bize cari gider adı altında bir ücret veriyor. Ama yıllardır bu ücretlere zam gelmiyor. Şu anda da asgari ücret ile beraber elektrik, doğalgaza yapılan zamlar maliyetleri daha da arttırdı. Bizim kullandığımız sarf malzemelerini ve elektronik eşyaları yani stetoskoptan aşı dolaplarına kadar verilen bu ücret ile temin ediyoruz. Birisi bozulduğunda tamir ettiriyoruz ya da yenisini alıyoruz. Bunların fiyatları katlandı; ama bize verilen ücret aynı kaldı. Biz bunları ödeyemez durumdayız, bu bizim için çok ciddi bir sıkıntı” açıklamasını yaptı.

“Birçoğumuz artık ASM’leri döndüremeyeceğiz”

Maliyetlerin karşılanamaması durumda personel çıkarma tehlikesi ile karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çeken Çolak, “A grupları daha fazla personel çalıştırıyor, onlar daha fazla zorlanacaklar. Birçoğumuz artık ASM’leri döndüremeyeceğiz. Bu ücretlerle döndürebilmemiz mümkün değil” ifadelerini kullandı. (Gerçek Haberci)