Trabzon Adli Tıp Kurumunda Büro Personeli Olarak Çalışan Türk Sağlık Sen Üyemiz, görev yaptığı kurumda emsalleri olan kamu çalışanlarına döner sermaye ödenirken kendisine herhangibir ödeme yapılmaması nedeniyle çalışmakta olduğu kurumu dilekçe ile müracaat ederek döner sermaye ödenmesi talebinde bulundu. Talebini reddedilmesi üzerinde sendika avukatımız aracılığıyla Trabzon İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açmıştı.

Trabzon İdare Mahkemesi, sözleşmeli personele Bakanlar kurulu kararı gereğince sözleşme ücreti dışında bir ödeme yapılamayacağı gerekçesiyle davanın reddine hükmetmişti.

Bunun üzerine, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesine yaptığımız itiraz neticesi mahkemenin 02.03.2020 tarihli kararıyla Trabzon İdare Mahkemesi kararının iptaline ve üyemize döner sermayenin ödenmesine hükmetti.

Trabzon İdare Mahkemesinin olumsuz kararını iptal eden, Samsun Bölge İdare Mahkemesi 4. İdari Dava Dairesi karar ayrıntısında; Çalışanlar arasında denge sağlanmasını teminen döner sermaye ek ödemesinin yapılması gerektiğine dair yasal düzenlemeye rağmen, döner sermaye ek ödemesi yapılması konusunda personeller arasında kadrolu-sözleşmeli ayrımına gidilmesinin ve bu çerçevede de sözleşmeli çalışana döner sermaye ödenmemesinde hukuki isabet bulunmamaktadır. Mahkeme bu gerekçelerle dava konusu işlemin ve yerel mahkemenin verdiği kararın iptaline hükmetti.

Şube Başkanı Mustafa Serdar; " bu kararla bir haksızlığın daha önüne geçmiş olduk. sözleşmeli çalışma her kurumda karşımıza bir ayrımcılık ve mağduriyet olarak çıkıyor. Kamuda çalışma barışını bozuyor. Bu nedenle çalışma hayatlarındaki huzuru yok eden ve çalışanı ailesinden ayıran sözleşmeli istihdam tamamen ortadan kaldırılmalı tüm kamu çalışanları kadrolu olarak istihdam edilmelidir.” dedi. Sözleşmeli olarak çalışması bile önemli bir mağduriyet olan çalışan arkadaşımızın, bir de maddi mağduriyet yaşaması kabul edilemez. Sözleşmeli statüde çalışan arkadaşımızın döner sermayesini alabilmesini mahkeme kararıyla da olsa almasını sağlamak sendikacılığımız adına da bir kazanım ve başarıdır.

Bu kesinleşmiş mahkeme kararının üyemize hayırlı olmasını dileriz. Aynı mağduriyeti yaşayan ilimiz ve ülke genelindeki Adli Tıp Kurumu çalışanları bu kararı emsal alarak dava açmaları halinde bu önemli mağduriyetleri giderilmiş olacaktır.

21.03.2020

Mustafa SERDAR

Türk Sağlık Sen Şube Başkanı

Editör: Haber Merkezi