2022 ve 2023 yıllarını kapsayan toplu sözleşme uzlaşma metni 25 Ağustos 2021 tarihli Resmi Gazetede yayımlandı.

Toplu Sözleşme metninin 23. maddesi şu şekildedir:

"Toplu sözleşme ikramiyesi
MADDE 23- (1) 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 4 üncü maddesinde yer alan "üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine" ibaresi, "kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1'inden fazla sendika üyesi kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine" şeklinde, "kırkbeş Türk Lirası" ibaresi "2119 gösterge rakamının memur aylık katsayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarda" şeklinde uygulanır.

(2) Birinci fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla Resmi Gazetede en son yayımlanan "4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu Gereğince Kamu Görevlileri Sendikaları ile Konfederasyonların Üye Sayılarına İlişkin İstatistik Hakkında Tebliğ" esas alınır."

Bu hüküm gereğince, sendika üyelerine üç ayda bir 135 TL olarak verilmekte olan toplu sözleşme ikramiyesi 400 TL olarak verilecektir. Ancak 400 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesi, tüm sendika üyelerine değil, o hizmet kolunda sendikalara üye olabilecek kamu personelinin yüzde 1'ini üye yapmış sendikalara üye olan kamu personeline verilecektir.

saglikpersoneliHABER.NET olarak yaptığımız incelemeye göre, sağlık iş kolunda bulunan toplam 41 sendikadan %1 örgütlenme şartını sağlayan sadece 38 sendika bulunuyor. 38 sağlık sendikası üye sayısına göre yüzde 1 şartını sağlamamaktadır.

3 SENDİKA ÜYESİ DIŞINDA DİĞERLERİNİN ÜYELERİ 400 TL ALAMAYACAK

Sağlık hizmet kolunda 41 sendika var. 6 bin 475 üye şartını sadece Türk Sağlık Sen, SES ve Sağlık Sen karşılıyor. Genel sağlık İş, Demokratik Sağlık sen ve Anadolu sağlık sen, Şehit Gazi Sağlık sen gibi sendikalara üye olanlar 400 TL'lik toplu sözleşme ikramiyesini alamayacak.