Sağlık Mil Sen Genel Başkanı Mustafa Taç tarafından yapılan basın açıklamasında, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dikkatine sunulan açıklama yapıldı.

Taç açıklamasında şunları kaydetti:

Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personelinin, kurumlarınca muvafakati ile sözleşme imzalayarak aile sağlığı çalışanı olabileceği gibi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 48 inci maddesindeki şartları taşıyan kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni ve sağlık memurları da sözleşmeli olarak aile sağlığı çalışanı olabilmektedir.

Aile Hekimliği Uygulama yönetmeliğinin; Atamalarda ve Görevlendirmelerde Öncelik Sıralaması, Ölçütler ile Atama ve Nakillere İlişkin Esaslar Sözleşmeli aile sağlığı elemanları başlığı altında MADDE 16 – (1) c) Kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni veya sağlık memurlarının (toplum sağlığı) yerleştirilmesi; ilde aile sağlığı elemanı pozisyonlarının doldurulamaması halinde Valilik aile sağlığı elemanı olarak çalıştırılmak üzere ihtiyaç duyulan yerleri ve sayıyı belirleyerek Kurumdan talepte bulunur. Bakanlığın önerisi ve Maliye Bakanlığının uygun görüşü ile pozisyon adedi belirlenir. Kanunun 3’üncü maddesinin ikinci fıkrasındaki şartları taşıyıp pozisyona yerleşme tarihi itibari ile altı ay öncesine kadar kamu görevlisi olmayan ebe, hemşire, acil tıp teknisyeni veya sağlık memurlarından (toplum sağlığı) aile hekimi ile anlaşanlar anlaştıkları pozisyon için aile sağlığı elemanı sözleşmesi imzalarlar. Şeklinde ifade edilmektedir. Aile sağlığı çalışanları, 5258 Sayılı Aile Hekimliği Kanunu’na tabi olarak hizmet vermektedir.

Ülke geneli sayıları yaklaşık 3600 kişi olan, Birinci basamak sağlık hizmetlerinde çok önemli bir yükü üstlenen Kamu Personeli olmayan Aile Sağlığı Çalışanları, en zor en ücra noktalarında yaklaşık 12 yıldır özverili ve aralıksız hizmet vermektedir.

Aile Hekimliği birimlerinde istihdam edilen Kamu Personeli Olmayan Aile Sağlığı Çalışanlarının Kanun Hükmünde Kararnamenin Tarihi: 11/10/2011 No: 663 kararı kapsamında 45A 3+1 istihdam modeline geçirilmesini ve 3 yıllık çalışma süresini tamamlayan Kamu Personeli olmayan Aile Sağlığı Çalışanlarının kadroya geçirilerek mağduriyetin giderilmesini talep ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi