Yaptıkları müdahalelerle insanların hayata tutunmasını sağlayan ATT ve Paramedik'lerin büyük bir özveri ve fedakarlıkla görevlerini yaptıklarını söyleyen Başkan KARATAŞ açıklamasına şöyle devam etti; "1 yılda 5 milyonun üstünde acil vakaya giderek hizmet sunan bunun yanı sıra 120 milyon asılsız ihbarla da uğraşmak durumunda kalan 112 çalışanlarımız yoğun bir tempoyla çalışma hayatlarını devam ettirmektedirler.

Ambulans başına 18 Bin 584 kişinin düştüğü, 2323 tane 112 istasyonunun olduğu ülkemizde ATT ve paramediklerimizin ne yazık ki sorunlarına ısrarla sırt çevrilmektedir.

Ambulans kurşunlanması, 112 çalışanlarının sık sık şiddet olaylarına maruz kalmasına rağmen hala ve ısrarla adli olaylarda polis ve ambulansın eş zamanlı olarak olay yerinde yer almasına yönelik bir düzenleme yapılmadığına dikkat çeken KARATAŞ , "Şiddet ve sıklıkla ambulans kazaları nedeniyle hayat kurtaran ATT ve Paramedikler her vakaya gittiklerinde hayatlarından endişe eder bir hale gelmişlerdir. Acil olarak nitelendirilen tüm kamu hizmetlerinin sunan kamu çalışanları (itfaiye, polis v.b) görev esnasında hayatını kaybetmesi nedeniyle görev şehidi sayılırken 112 acil çalışanları ise bu değerlendirmenin dışında tutulmaktadır. Aileler mağdur edilmektedir.

Güncel ASOS ve Sağlık Hizmetleri Fiyat tarifelerine göre ambulans kontak açılış ücreti 198 liradır. Kullanılan malzemeye ve yapılan kilometreye göre fiyat artmakta şehir için en basit vakadan ortalama 300-350 lira fatura edilmektedir. Ciddi vaka ve trafik kazalarında vaka başı bin liraya kadar gelir sağlanmaktadır

112'de çalışan 1 ve 2.derecede, yıllık izin kullanmamış, ayda 200'den fazla vakaya çıkan bir istasyonda görevli mesleki lisans mezunu sağlıkçılar bu ay sabit üstü performans alamadı. Hatta başka kurumda çalışan sağlık personeli (belediye,diğer bakanlıklar vs) ile maaşı eşitlensin diyerek 150-200 lira kadar aylık mahsuplaşma aldılar.

Bugün ortalama büyüklükteki iller aylık 1 milyon 500 bin lira kadar 112 geliri fatura ediyor. Ancak SGK, il müdürlüklerine ödeme yapmayıp daha önceden yapılan anlaşmadaki miktarı (global bütçe) bakanlığa ödüyor.

Gelinen noktada gece gündüz demeden çalışan, her türlü hayati riksle karşı karşıya gelen, bilmedikleri tanımadıkları kişilerin evlerine gece yarısı şifa dağıtmak için giren, karla kaplı yollarda engelleri aşan 112 nin performans almaması, sabite mahkum bırakılması hatta ve hatta aylık mahsuplaşmaya düşecek kadar kötü duruma gelmesinin çözüme kavuşması gerekiyor.

KAMU SAĞLIK-SEN olarak; tüm sorunların çözüme kavuştuğu, güvenli ve huzur verici bir çalışma hayatı dileğinde bulunarak, "Tüm ATT ve Paramediklerin 22 Aralık Paramedikler gününü kutluyor, insanları hayatta tutmak için hizmet verirken şehit olan paramedik arkadaşlarımızı rahmetle anıyoruz." dedi.

Editör: Haber Merkezi