İŞTE O HABER:

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan aşı haritalarında her hafta son üç/dörtte olan Bingöl’de yeni adımların atılmaması  sorunlar karşısında çözüm önerilerinin olmadığını gösteriyor. Bingöl il sağlık müdürlüğü pandemi sürecinde sınıfta kalarak kronik hastaları ve yaşlıları kaderine terk ettikleri sonucu ortaya çıkıyor. 

VAKA SAYILARI ÇOK YÜKSEK! 

Bingöl’de bu aralar günlük 300 dolaylarında pozitif vaka görülürken bunların yüzde 90’a yakınının aşı olmayanlardan oluştuğu öğrenildi. 

İKİ DOZ AŞIDA ÖLÜM SAYISI 

Bingöl’de iki doz aşı yaptıranlar arasında ölüm sayısı bir elin parmağını geçmedi. Yine iki doz aşı yapanlar arasında hastaneye yatanların sayısı çok çok az olduğu görüldü. 

AŞI KARŞITLARINI İKNA ETMENİN YOLLARINI BİLMİYORLAR

Bingöl’de aşı karşıtlarının ikna edilmesi için yürütülen çalışmalarda etkisiz kalan il sağlık müdürülüğü ikna çalışmalarını doğru yapmadığı sonucu çıkıyor. 

NELER YAPILABİLİR! 

Öncelikle halkın aşıya neden karşı olduğunu öğrenmek lazım. Bunun için bir anket şirketi ile anlaşıp anket yaptırabilir. Daha sonra Sağlık Bakanlığının toplumun her kesimine hitap eden ünlülerle aşı ol kampanyası yapmıştı. Bingöl’de de böyle bir çalışma yürütülebilir. Tüm kesime hitap eden, toplumda değer sahibi olan Doktor, öğretmen, kanaat önderi, imam gibi kişilerden bir aşı ikna komisyonu kurulmalı ve bunlar aracılığıyla aşı ol kampanyası düzenlenebilir. Buradaki çalışmalar video ile basın aracılığıyla halka ulaştırılabilir. Bunlarla birlikte; her camide imamlar namaz öncesi aşının önemine değinmesi için müftülük aracılığıyla bir çalışma yürütebilir. 

Yine aşı ikna komisyonu tarafından, hergün 8 saat kahvehaneleri ve evleri ziyaret ederek vatandaşlarla bire bir görüşme yaparak ikna etme çalışması yürütülebilir.  Tabi bu komisyonun içinde başka bir gurupta, mobil aşı ekiplerine de eşlik edilebilir. 

Son olarak, özellikle genç yaşta yoğun bakıma alınan hastalardan aşı olmadıkları için yaşadıkları pişmanlığı gösteren bir dakikalık videolar çekilebilir. 

BAŞARISIZ OLANLAR DİNLENMELİ!

Bingöl’de koltuğa oturanlar, başarısız olsalar da orada oturmakta ısrar ediyorlar. Halbuki başarısız olupta görevini devredenlerin değeri herzaman çok daha yukarıdadır. Yapamıyorsanız bırakınki çok daha fazla can yanmasın. Çok daha iyi fikri olan gelsin. Yenilik herzaman canlılık getirir. Bingöl il sağlıkta da büyük uğraşlar, çırpınışlar sonuca etki etmiyor. Çalışma var ama sonuç yok, bu yüzden pandemi döneminde başarısız kalındı.