Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, insan sağlığı bu kadar ucuz mu? Dedirtecek bir skandala imza attı. Gözlerinde çeşitli sorunlar yaşayan ve uzun süredir tedavi amaçlı hastaneye giden 36 kişi, iddialara göre “Altuzan” ismi verilen iğnenin gözlerine enjekte edilmesi sonucu oluşan enfeksiyon nedeniyle görme duyularını kaybetti. Olayla ilgili bir doktorun hasta yakınlarına  “Tüm tedaviyi en üst seviyede uygulayacağız. Bu enfeksiyonla ilgili hastalarımız eskisi gibi tekrar görecek, eskisi gibi düzelecek diye bir iddiamız yok” sözleri ise bu kadarına da pes dedirtti.

Sağlık Skandalı Haberlerine Hastaneden Açıklama Geldi! haberimiz için tıklayınız.

YETKİLİLER HASTALARIN SESİNİ DUYSUN!

Gözünde ödem oluşması nedeniyle çeşitli tedaviler uygulayan ve son olarak Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Bölümü’nde tedavisini sürdüren Hayati Çimen, görme duyusunu kaybeden 36 hastadan sadece birisi. “Altuzan” ismi verilen iğnenin vurulması sonucu başına gelen olayı gazetemize anlatarak, yetkililerin seslerini duymasını gerektiğini belirten Çimen, “Benim gören gözüm görmez oldu. Bunun sorumlusu kimdir, benim görmemi eskisi gibi sağlayabilecekler mi? şeklinde yetkililere seslendi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ’NE SEVK ETTİLER

Çimen, “Gözümde ödem oluşuyordu. Ödemin dağıtımı için iğne vuruldum. Ben daha öncesinden 15 adede yakın gözüme iğne yaptırdım. Başka hastanelerde de yaptırmıştım. Burası daha düzgün yapıyor diye Ankara’dan Kırıkkale’ye dönmüştüm. Cuma gününe kadar herhangi bir şeyim yoktu. Randevuyu aldım, Cuma günü saat 09.00’da iğne yapılmak üzere sol gözümden ameliyata girdik. Ameliyathanede gözüme iğneyi yaptılar ve evime gittim. Evimde tedavimi gördüm Cumartesi günü de saat 10.00’da kontrol için randevu verdiler.”

TEDAVİ İÇİN GELDİM, GÖZLERİMİ KAYBETTİM

“Geldiğimde doktor baktı baktıktan sonra damla döktü. 10 dakika dinlen dedi. Bekledikten 10 dakika sonra gözünde kanama var dedi. İğne yapılırken damara denk gelmiş gibi bir laf etti. Dağılır dedi sıkıntı yok dedi ben gittim gittikten sonra saat 11.00 gibi işyerine vardım. Gözümde yanma acıma hisleri oluşmaya başladı. Daha sonra gözüme tekrar doktorun verdiği damlaları damlattık. Fakat döktükten sonra yine aynı şekilde yanma, görmeme ve pus gelmeye başladı.”

ÇİMEN: “HASTANE YÖNETİMİ İZNE AYRILMIŞ”

“Eve gittim uyuduktan sonra tamamen görme duyularım kaybolmaya başladı. Hastaneyle iletişime geçtim. Acil durumda çağırıldım hastaneye. Hastaneye geldim doktor bana baktı geri gönderdi Pazar günü. Herhangi bir şey yapmadan geri gönderdiler. Gece rahatsızlandım geldim sabaha randevu verdiler. Pazar günü saat 17.30 civarında doktor aradı hocalarım gelecek saat 18.00’de burada olun diye. Gittikten sonra baktılar o zaman sizi ameliyata alacağız, iğnede bir sıkıntı var. Beni gece tekrar ameliyata aldılar gözümden ameliyatta antibiyotik bir iki tane daha iğne yaptılar inşallah düzelecek dediler ama göremiyorum. Gözümde görme duyusunu kaybettim. Gören gözüm kayboldu.  Hastane yönetimine ulaşmaya çalışıyoruz, kimseye ulaşamıyoruz. Hastane yönetimindeki yetkililerin ve bazı konuyla ilgili doktorların izne ayrıldığını duyduk. Bu sorumsuzluğun sebebi kim, kimler bizim görme duyumuzu tekrar getirecek” şeklinde sitemini dile getirdi. Çimen’in aile yakınlarının yaptığı açıklamada ise, hastane yönetiminin tedavi için Gazi Üniversitesi’ne yönlendirdiklerini dile getirdiler.

DOKTORLAR VE YÖNETİM AÇIKLAMA YAPMIYOR

Bir diğer hasta Arap Öğüç ise; “Bana daha önceden iki iğne yaptılar. Cuma günü yaptıkları iğneden 30-35 kişi yaptırdık. Cumartesi günü kontrole geldiğimiz de bir şey yoktu. Cumartesi günü kontrolden sonra saat 15.00 idi. Gözlerimize damlayı damlattık, damladan sonra gözümün görmediğini anladım. Bu iğneyi vurulan ve gözüne damla kullanan diğer hastalar ile iletişime geçtim. Onlarda gözlerinin görmediklerini ifade ettiler. İlk önce ben buraya geldim müracaat ettim. Gözümde ödem vardı.

İNSAN SAĞLIĞI BU KADAR UCUZ MU?

“Ödemden dolayı iğne vurduruyorduk. Vurdukları iğne de ne varsa bu iğne yaptı bize. Bize iyi olur ya da kötü olur şeklinde yetkililer açıklama yapmıyor. Getirdiler bizleri buraya yatırdılar. Hastane yönetimimin bizlerle sorunumuzla ilgili ciddi bir açıklama yapmasını ve de bu “Altuzan” ismi verilen iğnenin gözümüzde ne gibi enfeksiyona yol açtığını söylemeliler. Ben şuanda tek gözümü kaybettim, diğer gözümü de kaybedersem, görme duyumu bana geri kim verecek. Bu kadar sorumsuzluk olmaz. İnsan sağlığı bu kadar da ucuz mu?” dedi.

GÖRME KAYBI RİSKİ DİĞER İLAÇLARA GÖRE DAHA YÜKSEK

Konuyla ilgili hasta yakınlarına açıklama yapan doktorun, “Bununla ilgili şuan biz ne yapabiliriz ona odaklanmamız lazım oldu çünkü bu olay artık. Devleti suçlayamazsınız suçlayamazsınız derken hakkınız varda bu şekilde bir uygulama yapıldı artık bundan sonrasına bakacağız” şeklinde açıklaması ise bu kadarına da pes dedirtti. Hasta yakınlarının video kaydına aldığı doktorun açıklaması şu şeklide; “Bu iğne tek bir plakomdam tüm hastalara uygulandığı için enfeksiyon riski, gözde bu şekilde kızarıklık, ağrı, görme kaybı riski diğer ilaçlara göre daha yüksek.”

UYGULAMA YAPILDI ARTIK, BUNDAN SONRASINA BAKACAĞIZ

“Bazı iğnelerden sonra bu görülebiliyor, geçmişte de görülmüş. Bunun oranı çok düşük ama bir şekilde yüz hastadan birinde bu reaksiyonun, bu iltihabın görülme ihtimali var. Bununla ilgili şuan biz ne yapabiliriz ona odaklanmamız lazım oldu çünkü bu olay artık. Devleti suçlayamazsınız suçlayamazsınız derken hakkınız varda bu şekilde bir uygulama yapıldı artık bundan sonrasına bakacağız. Gözümüzle ilgili neler uygulayabiliriz, bunları ne kadar erken geri döndürebiliriz, bunun işine bakmamız lazım. Bununla ilgili tedaviler uygulanacak. Enfeksiyonla ilgili gözlerle ilgili hastalarımıza tekrar iğne yapacağız.

EN ÜST TEDAVİ VE MÜDAHALE UYGULAYACAĞIZ

“Tüm takipleri yakından takip edilecek şüpheniz olmasın. Hastaların gözünde gelişen durum çok basit bir hadise değil. Bu gözün içerisine yapıldığı için iğne maalesef göz yüzeyindeki gibi değil etkenler. Enfeksiyon etkileri gözün içerisine giridği zaman bunun tedavileri zor. Gözde ağrı, görme kaybına açabilir bunun etkilerini en az olması ve gözü kurtarmak amaçlı erken müdahale ve tedavi uygulayacağız. Tüm tedaviyi en üst seviyede uygulayacağız. Bu enfeksiyonla ilgili eskisi gibi görecek eskisi gibi düzelecek diye bir iddiamız yok ciddi bir enfeksiyon gözdeki. Tedavisi gerçekten zor bu tedaviyi birlikte yapmalıyız. Sizlerin bize karşı uyumu çok önemli hani hocam gözlerimizi kör ettiniz şeklindeki şeyler ne size ne bize yarar sağlar.

Editör: Haber Merkezi