Aydın’da yakın zamanda kurulan ve Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan Spor Müsabakaları Sağlıkçıları Derneği, faaliyetlerine tüm hızıyla devam ediyor. Kısa sürede 50 üye sayısına ulaşarak spor sahalarında çalışmalarına başlayan dernek bünyesinde 3 kadın üye bulunurken bu isimlerden aktif olarak Perihan Yaşar ve Sevim Duran Çeliker çalışma gerçekleştiriyor. Sağlık alanında çalışan iki dernek üyesi de severek yaptıkları işlerini spor karşılaşmalarına taşımaktan mutlu olduklarını ifade ederken kendileri gibi bu işi yapmak isteyenleri de derneğe davet ediyorlar.

İŞİNİ SEVEREK YAPIYOR

Bu isimler arasında yer alan Sevim Duran Çeliker, 2003 yılında Milas Gürel Lök Sağlık Meslek Lisesi Acil Tıp Teknisyenliği bölümünden mezun olduktan sonra atıldığı iş hayatında 15 yılı doldurmuş. Memleketi Tunceli’de 112 Acil’de çalıştıktan sonra Aydın’da görev yapmaya başlayan Çeliker, bugün Aydın Devlet Hastanesi Acil Servisi ve B1 tipi 112 istasyonunda acil tıp teknikeri olarak görev yapıyor. 2 çocuk annesi Çeliker, daha önce 112 görevlendirmeleri ile tanıştığı spor sağlıkçılığını artık dernek bünyesinde severek sürdüreceğini belirtti.

“SORUMLULUK ALMAK İSTEDİM”

Dernekle tanışma sürecine de değinen Çeliker, “Aydın’da Deniz Yaylı beyin öncülüğünde SMSD kurulunca bir dernek altında bu görevi sürdürmek istedim. Mesai haricinde de kadınların bu tür faaliyetler için de bulunması taraftarı olduğum için sorumluluk almak istedim. Dernek olarak daha Aydın’da görev almadım. Daha önce 112 olarak Tunceli’de 2. Lig futbol karşılaşmasında görev aldım” dedi.

“ÇOCUKLARIMI MAÇLARA GÖTÜRMEYİ PLANLIYORUM”

Kadınların dernekte sayısının artması gerektiğini belirten Çeliker, “Kesinlikle sayı çok az. Sağlıkçı kadınlar, mesai yoğunluğu, iş yükü fazlalığı ve toplumumuzda ev işlerinin kadının sorumluluğunda olması nedeni ile bu tür etkinliklerde sorumluluk alamamakta. Birde bunun üzerine mahalle baskısı var.  Bir de bu mu eksikti söylemleri kadınları geri çekebiliyor. Buradan bütün çalışan kadınlara şunu söylemek isterim, iş ve ev dışında bu tür faaliyetlerde görev almak, ailelerinin zamanını çalmak değil aksine onlara hayatın farklı yönlerini tanıtmak adına önemlidir. Örneğin ben çocuklarımı da maçlara götürmeyi planlıyorum” ifadelerini kullandı.

“AİLEM DESTEK VERDİ”

Ailesinin bu konuda destek verdiğini belirten Çeliker, “Eşim zaten bu tür konularda beni sürekli teşvik eder ve cesaretlendirir. Çocuklarım beni orada görecekleri için çok heyecanlılar. Çevremden de olumlu tepkiler aldım” diyerek sözlerini tamamladı.

“SAHALARDA OLMAK AKLIMDA VARDI”

Derneğin en geç üyelerinden olan 21 yaşındaki Perihan Yaşar da işini severek yaptığının altını çiziyor. Adnan Menderes Üniversitesi İlk ve Acil Yardım (paramedik) bölümünden mezun olduktan sonra Kuşadası’nda 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Yaşar, spor sağlıkçılığı ile tanışma hikayesini anlattı. Kuşadası İlçe Sağlık Müdürü Dr. Sedat Ekiz’in vasıtasıyla derneğe üye olduğunu belirten Yaşar, “Dernek başkanı Deniz Yaylı’ya yönlendirildim.  Başvuru formlarını doldurup derneğe üye oldum. Sahalarda görev yapma fikri aklımda vardı ama bu konuda nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyordum. Müdürümüz bu konuda beni yönlendirdi” dedi.

“KADINLAR DA ERKEKLER KADAR AKTİF OLMALI”

Dernekteki kadın üye sayısını değerlendiren Yaşar, “50 kişilik bir dernekte 2 kadın sağlıkçının olması gerçekten üzücü bir durum. Kadınlar da en az erkekler kadar bu alanda aktif olmalılar. Sahada kadın sayısı artıkça oyuncuların ve seyircilerin centilmenlik oranının artacağını düşünüyorum” dedi. Ailesinin de bu konuda kendisine her zaman destek olduğunun altını çizen Yaşar, “Bana bu düşünceyi aşılayan asıl olarak ailemdi” ifadelerini kullandı.

“ARKADAŞLARIMIZIN ÇALIŞMALARINDAN MEMNUNUZ”

İki dernek üyesinin de çalışmasından çok memnun olduklarını ifade eden Dernek Başkanı Deniz Yaylı ise, kadın üyelerinin sayısının artmasını hedeflediklerini belirtti. Kapılarının şartları sağlayan herkese açık olduğunu dile getiren Başkan Yaylı, “Genel hedefimiz 70 üye sayısına ulaşmak. Tabi kadın üyelerimizin de aramızda olması gerekiyor. Mevcutta 3 üyemiz var ve ikisi aktif olarak bu sezon görev yapıyor. Onlar bu işi kadınların da yapabildiğini göstermek açısından çok önemli. Kadınların sahalarda fazla olmasının olayların ve küfrün de önüne geçeceğini düşünüyoruz” dedi. Yaylı, özellikle çok maç oynanan ilçelerde üye sayılarının arttırmayı amaçladıklarını kaydetti.