Bunun yanında acil durumlarda ise 1111 hattını arayabilirler. Ayrıca www.beyazkod.saglik.gov.tr internet adresi üzerinden de yardım çağrısında bulunabilmektedirler.

KİMLERE KARŞI KULLANILIR?

Sağlık personeli kendi yaşamını tehlikeye atan herkese karşı bu haktan faydalanabilir. Eş zamanlı olarak olayın ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi sağlanır. İlgili birimlerden gelen değerlendirmeler sonucu şiddete maruz kalan çalışanlarını avukatlık hizmetleri birimiyle iletişime geçmesi sağlanır.

HUKUKİ DAYANAKLARI NELERDİR?

‘‘Beyaz Kod Sistemi’’nin ‘‘Hukuki Dayanakları’’ ise öncelikle 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 54. maddesi, 28.10.2012 tarih ve 28277 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren ‘‘Sağlık Bakanlığı Personeline Karşı İşlenen Suçlar Nedeniyle Yapılacak Hukuki Yardımın Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik’’, Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği’nin 2016/3 sayılı Genelgesi, Bakanlığımız Hukuk Müşavirliği’nin 2013/2 sayılı Genelgesi’nin meri hükümleri ve Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2012/23 sayılı Genelgesi’nin meri hükümleri olarak sıralanabilir.

Beyaz Kod Nedir?

Beyaz kod; Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan personelin sözel yada fiziksel şiddete maruz kaldığı anlarda mağduriyeti önlemek için yürürlüğe konulan acil durum yönetim aracıdır. Sağlık personeli can güvenliğinin tehdit altında olduğunu hissettiği her durumda beyaz koda başvurabildiği gibi hakaret ve tehdit durumunda da beyaz kod kullanabilmektedir.

Beyaz Kod Durumunda Yapılması Gerekenler

Beyaz kod vermeli miyim dediğiniz her olayda ilk olarak can güvenliğinizden emin olunuz. Sonrasında ise herhangi bir fiziksel şiddet tehlikesiyle karşı karşıya oup olmadığınızı kontrol ediniz. Çalıştığınız Kurumun iç hat telefonalrından “1111” i ya da telefonunuzdan “113” ü arayıp hastanenin güvenlik görevlileri ve süpervizörünü acilen bulunduğunuz yere çağırmalısınız. Daha sonra bulunduğunuz yerin kapısını kilitleyebilir ya da kendinizi güvenli bir yere alabilirsiniz. Tehlikenin geçtiğinden emin olduktan sonra yanınıza olaya şahit olan 2 tane hastane görevlisini de alarak “beyaz kod tutanağı” tutmalısınız. Bunu A4 kağıdına kendiniz tutabileceğiniz gibi, hastanenin verdiği beyaz kod formuna da doldurabilirsiniz.

Beyaz Kod Tutanağına Neler Yazılmalı?

En üste ortalar şekilde tutanaktır başlığı yazdıktan sonra durumu detaylarıyla açıklayan bir yazı yazmanız gerekmekte. Siz olayın heyecanıyla söylenilen sözlerden birkaçını duymamış olabilirsiniz yanınızdakilerden bu konuda destek almanız bizim için önemlidir. Tutanaktaki en önemli husus tehdit veya hakaret içeren kelimelerin tırnak içerisinde değiştirilmeden yazılmasıdır. Küfürleri ve tehditleri açık açık yazmalısınız. Kanun maddesi yazmanıza gerek yok, sadece olayı anlatmanız yeterlidir. ileride olası bir davada bu tutanaklara başvurulacak o yüzden içeriklerinin tam olduğundan emin olmalıyız. Bu tutanağı hastanenizdeki ilgili birime iletmeniz gerekmektedir.

Beyaz Kod Tutanağından Sonra Yapılması Gerekenler

Bulunduğunuz hastanedeki acile giderek iş kazası kodu girdirmelisiniz. Size giremeyeceklerini adli yaka olacağını söyleseler de ısrarcı olmalısınız. Vücudunuzda herhangi bir ekimoz, sıyrık, ezilme varsa mutlaka darp raporu almalısınız. Hasta bakamayacak durumdaysanız acil servis doktoru psikolojik açıdan kati rapor isterse psikiyatriye sevkinizi talep edebilirsiniz.

Polise Verilen İfadede Dikkat Edilecek Hususlar

Burası en önemli kısım! Beyaz kod tutanağında yazdığım ifadeyi aynen tekrarlayın. Hakaret veya tehdit içeren kelimelerin zapta geçtiğinden emin olun. İfadeniz sizin cümlelerinizle zapta geçmeli. Mutlaka uzaklaştırma kararı istediğinizi beyan edin. Eksik husus varsa polisten düzeltmesini rica edin sonra imzalayın. Polisteki ifadenizi imzalamadan önce mutlaka okuyun. Fail mahkeme karşısına çıktığında, hakim sizin polis ifadenizi dikkate alacak ve ona göre (aile ceza verecektir. Polise ifade verdikten sonra dosya savcıya intikal ediyor ve beklemeye başlıyorsunuz.