Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Özbek-Türk Sağlık İş Forumu ve Fuarı'na katılmak üzere Taşkent'e geldi. Ziyaretin ilk gününde, iki ülke arasındaki niyet beyanı anlaşmasının beraberinde sağlık alanında 11 ayrı anlaşmaya imza atıldı. Özbekistan'da çeşitli temaslarda bulunacak olan Bakan Koca, Sağlık Haftası kapsamında Türk doktorların ameliyat ettiği Özbek hastalara ziyarette bulundu. Yaşlı kadına Türk halkının selamını getirdiğini belirten Sağlık Bakanı Koca, "Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Özbek halkına çok selamları var" dedi.

Özbek yaşlı kadın ise Bakan Koca'ya teşekkür ederek, "Dostluğumuz ebedi olsun. Biz sizi çok seviyoruz. Ben her zaman dua ediyorum. Türkiye her zaman muvaffak olsun. Türkiye halkı sağ olsun" dedi.

735 ameliyat, 3 bini aşan konsültasyon, bin 600’e yakın personeli eğitimi

Özbekistan’daki Sağlık Haftası etkinliklerine katıldıklarını aktaran Koca, “Bu forumla birlikte dokuzuncusunu düzenlediğimiz Sağlık Haftası’nı geçen haftadan başlatmış olduk. Bugüne kadar 735 ameliyat, 3 bini aşan konsültasyon, bin 600’e yakın personele eğitim verdik” ifadesini kullandı.

Bakan Koca, Sağlık Haftası kapsamında üç farklı hastanede 27 cerrahın da 43 ameliyat, muayene ve 317 eğitim yaptığına değinerek, “Özellikle kardiyovasküler, üroloji, kadın doğum, genel cerrahi, ortopedi, çocuk olmak üzere bazı branşlarda önemli müdahaleler yapıldı. ‘İki devlet tek millet’ anlayışıyla Türkiye’nin sağlıkta geldiği düzeyi ve birikimi Özbekistanlı kardeşlerimize aktarmak istiyoruz” diye konuştu.

İnönü Üniversitesi ile karaciğer nakli anlaşması

Bakan Fahrettin Koca, Türkiye’de çok sayıda önemli karaciğer naklinin yapıldığı İnönü Üniversitesi ile Özbekistan’da karaciğer nakli ve eğitimlerinin yapılabilmesi için anlaşma yapılacağını söyledi.

Konuşmanın ardından İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay ve Özbekistan Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Abdukhakim Khadijibaev arasında protokol imzalandı.

Sağlık Bakanı Koca’ya ziyareti sırasında Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, Cumhurbaşkanlığı Gıda Politikaları Kurulu üyeleri Sema Ramazanoğlu, Gülşen Öztürk, Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürü Selami Kılıç eşlik etti.

Editör: Haber Merkezi