Bakan Koca,"Şu an Türkiye için herhangi bir riskin söz konusu olmadığını özellikle belirteyim. Tedbirler alındı." dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, katıldığı Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

“Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı”

“Son dönemde grip vakalarında artış gözleniyor. Türkiye’de bir grip salgını var mı? Talep artışından dolayı grip tedavisinde kullanılan ilaçlara erişimde sorun yaşanıyor mu?” sorusunu değerlendiren Bakan Koca, şu bilgileri verdi:

“Grip vakalarında bu yıl geçen yıla göre değişen bir oran söz konusu olmadı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre, dünyada grip vakalarında ölümler 290 bin ile 650 bin arasında. Özellikle 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üstü erişkinler, kronik hastalığı bulunanlar ve hamileler risk taşıyor. Bu grubun, gribe karşı daha dikkatli davranması gerekiyor. İlk 48 saatte erken dönem tedavi de çok önem arz ediyor.”

Tedavinin hekim tavsiyesiyle yapılması gerektiğini vurgulayan Koca, “Piyasada yer yer ‘grip ilaçlarının olmadığı’ şeklinde birtakım haberler oldu. Buradan çok net söylüyorum, şu an piyasada 350 bin kutu şurup, 700 bin kutu tablet formu ve 600 bin de Sağlık Bakanlığı depolarında olmak üzere 1 milyon 650 bin kutu ilacımız var. Ayrıca ilgili firma ile de görüşerek 200 bin kutu yine piyasaya verildi. Ay sonuna kadar da 1 milyona tamamlanması şeklinde konuşuldu. Bu anlamda herhangi bir ilaç sorununun olmadığını çok rahatlıkla söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Sıkıntı yaşatmama noktasında kararlıyız”

Koca, ilaçlarda her yıl şubat ayında fiyat düzenlemesi yapıldığına ve düzenlemenin 20 Şubat’tan itibaren geçerli olduğuna işaret ederek, “Bu anlamda avro kuru üzerinden geçen yıla kadar yüzde 70’ti, Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı bir kararnameyle bir önceki yılın avro kurunun yüzde 60’ı olarak uygulanmış oluyor. Geçen yıl bunu uyguladık, yüzde 26,2 gibi bir zam yapılmıştı, bu yıl için de yine benzer bir uygulama düzenlenecek” diye konuştu.

İlaç Takip Sistemi’nin, yakın takibi ciddi anlamda kolaylaştırdığını ve yaygın denetim ekipleriyle sahada olduklarını vurgulayan Bakan Koca, “Vatandaşımızın, ilaçsız kalmaması ve istismar edilmemesi noktasında her türlü hassasiyeti gösterdiğimizden emin olabilirsiniz. Bu anlamda herhangi bir sıkıntı yaşatmama noktasında kararlı olduğumuzu söylemek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“Sağlıklı Çözüm” uygulaması

Fahrettin Koca, vatandaşların sağlık ile ilgili herhangi olumsuz bir durumla karşılaşmaları durumunda Bakanlığın, 24 saat devrede olan “Sağlıklı Çözüm” uygulamasına ulaşmalarını isteyerek, başvuruda bulunulması halinde yardımcı olunacağını bildirdi.

“Gerekli tedbirleri aldık”

Çin’de ortaya çıkan koronavirüs konusunda Türkiye’nin hangi önlemleri alacağına ilişkin soru üzerine Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Gelen hastaların ateş, öksürük ve nefes güçlüğü olma durumunda arkadaşların, sağlık ekibinin özellikle denetim yaptığı, riskli bir hastayı da karantina odamıza alıp özel ambulansla belirlenen hastaneye götürülmesi şeklinde bizim şu an bir hazırlığımız var” ifadelerini kullandı.

ABD’de de dün itibarıyla bir vakanın görüldüğünü hatırlatan Koca, “Türkiye’nin herhangi bir risk taşımadığını ama özellikle transportta geçişle bunun taşınabilir olduğunu biliyoruz. Bununla ilgili de Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğümüz 7/24 saat, gece gündüz, cumartesi pazar demeden aktif, hem liman hem de havaalanında yakın takip içerisinde. DSÖ’nün bu anlamdaki önerilerini de hemen devreye sokmak noktasında bir gayret içerisindeyiz. Termal kameralar dahil olmak üzere hazırlıklarımızı yaptık" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Koca, “Bugün itibarıyla Bakanlığımızda bir risk değerlendirme toplantısı yapılacak. Bu tedbirlerimizi alma noktasında bir gayret olduğunu, ciddi bir risk taşıdığımız anlamına gelmediğini özellikle altını çizerek söylüyorum” dedi.

“Türkiye’de trans yağlar yasaklanmalı”

Trans yağların tamamen yasaklanmasına ilişkin bir düzenlemenin gündemde olup olmadığını sorulması üzerine Bakan Koca, şunları kaydetti:

“Obezite, büyük bir halk sağlığı sorunu. Birçok hastalığı tetikleyen obezitenin nedenleri arasında da trans yağın önemli bir yer tuttuğunu biliyoruz. Özellikle yüzde 2’yi geçme durumunda belirtilmesi şeklinde bir mevzuatımız var. Dünya çapında da her geçen gün trans yağ yasaklanma noktasına doğru gidiyor. Ülkemizde de yasal düzenlemenin gerekli olduğuna ve mutlak yapılması gerektiğine inanıyoruz. Bu anlamda teknik çalışmamızı da hazırladık, bu konu ile ilgili de yüce Meclisimizin alacağı kararı önemsiyoruz.”