Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısının 356’ya toplam vaka sayısının ise 18 bin 135’e yükseldiğini açıklamasının ardından Koronavirüs Bilim Kurulu Üyeleri açıklamalarda bulundu.

“GRAFİKTEKİ HIZLI ARTIŞ BİZİ KORKUTMALI”

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Kayıpmaz: Grafikte ki artış bizi korkutmalı. Tedbirlere daha çok uymalıyız. Herkesin kendini potansiyel taşıyıcı görerek ona göre davranması lazım. Bizim bu gördüğünüz sayılar 1 hafta ki öncenin sayıları. 1 hafta önce insanlar hep dışardaydı, balık tutuyordu. Biz onun sonuçlarını şimdi görüyoruz.

“ÖLÜM ORANIMIZ YÜZDE 7 CİVARINDA”

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Ölüm oranımız, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı gibi 1,58 değil. Ölüm oranımız yüzde 7 civarında. Biz bilim adamları olarak şunu istiyoruz. İnsanlar dışarıya çıkmasın. O denendi olmadı, bu denendi olmadı. Geriye bir şey kaldı. Adını ne koyarsanız koysun, devletin onu yapmasın. Bir süre artan test sayısına rağmen vaka sayısı durduğu zaman o zaman bu iş durdu diyebileceğiz. Şu anda biz işin daha başındayız. Biz 30 bin test yaptığımızda daha çok vaka ile karşılaşacağız. Ne kadar çok test yaparsanız, o kadar çok vaka ile karşılaşırsınız. Test sayımız arttıkça bizim ölüm oranımız düşecek. Şu anda ki ölüm oranları yanıltıcı olabilir.

“3 HAFTA İÇİNDE ÇÖZEMEZSEK İPİN UCUNU KAÇIRIRIZ”

Prof. Dr. Melih Us: Bu hastalığın ölüm oranı çok yüksek. Bunu korkutmak için söylemiyorum ciddiye alın diye söylüyorum. Bakın biz bu işi 3 hafta içinde çözemezsek ipin ucunu kaçırırız. Ölümün oranı olmaz. Ailenizden biri öldüğünde bunu o zaman çok iyi anlarsınız.”

“İSTANBUL, İZMİR GİBİ ŞEHİRLER İÇİN 3-5 GÜN İÇİNDE…”

Prof. Dr. Mustafa Cankurtaran: İstanbul, İzmir gibi belli başlı şehirler için 3-5 gün içinde farklı kararlar alınacağını, alınması gerektiğini düşünüyorum.