KONYA - İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya’da pandemi hastanesi olarak hizmet veren Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 19 Temmuz Pazar gecesi saat 01.00 sıralarında merkezi oksijen sisteminde oksijen bittiği için entübe (solunum cihazına bağlı) durumda olan 8 korona virüsü (Covid-19) hastasının öldüğünü ileri sürdü.

'SİSTEMDE OKSİJEN BİTİNCE KAOS ORTAMI OLUŞMUŞ'

Olayın Cumhuriyet Savcılığı'na da yansıdığını belirten Yokuş, “Çok vahim ve kamuoyu vicdanında sorgulanması gereken bir olayla karşı karşıyayız. Bilindiği üzere oksijen sistemi bir hastane için en hayati sistemlerden biridir. Adı geçen hastanede servisler ve yoğun bakımlarda birçok hasta tedavi görmektedir” dedi.

“Ancak bize ulaşan bilgilere göre, 19 Temmuz Pazar gecesi saat 01.00 civarında hastanenin merkezi oksijen sisteminde oksijenin bitmesi sonucu sağlık çalışanları ne yapacağını bilememiş ve kaos ortamı oluşmuş” diyen Yokuş “Oksijen bitmesinden dolayı oksijen gazı tedarik eden firmadan apar topar gece yarısı gaz istenmiş, ancak gazın tankerle Ankara’dan geliyor olması haliyle çözüm olmamış” ifadelerini kullandı.

'SORUMLULUKTAN KAÇMAK İÇİN ARIZA TUTANAĞI DÜZENLEMİŞLER'

Hastane idarecilerinin olayın ilerde ortaya çıkması durumunda kendi üzerlerindeki sorumluluğu oksijen tedarik eden firmaya yıkmak adına, aracın yolda arıza yaptığına dair bir tutanak düzenlediği iddia eden Yokuş, şunları söyledi:

“Az sayıda sağlık çalışanları yoğun bir mücadele göstererek hastaları hayatta tutabilmek adına ciddi gayret sarf etmişler. Hatta çevre hastanelerden de oksijensiz kalan hastalar için oksijen tüpü toplanmaya çalışılmış, ancak en yakın hastaneden bile tüplerin araçlara yüklenip, getirilmesi en az yarım saati bulmuş. Hatta telaş içinde hastaları 112 ambulanslarıyla Meram’daki ana binaya taşımayı bile düşünmüşler ancak bunu da başaramamışlar.”

'O GECE YAŞANANLAR KAYITLARA GEÇİRİLMEDİ'

Sağlık çalışanlarının çabalarına rağmen 8 korona virüsü hastasının oksijensizlik nedeniyle vefat ettiğini belirten Yokuş, “Bu hastanede o gece yaşanan skandal olayda, hepimizin ailesi ya da kendisi olabilirdi. İşin en can alıcı kısmı ise o gece yaşanan bu dehşet kayıtlara geçirilmemesidir” diye konuştu.

'BELGELER SAVCILIĞA GÖNDERİLMEDİ'

Yetkililerin açıklama yapmasını isteyen Yokuş, şöyle devam etti:

“Bir hastanede oksijen bitmesinin nedenini çıkıp kamuoyuna açıklayın. Olayın yaşandığı geceden beri tam 4 aydır bekliyoruz. ‘Bu olaya sessiz kalamazlar illa ki bir soruşturma açılacak, hatası ihmali bulunanlar hakkında gereken neyse yapacaklardır’ dedik ama ne Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği, ne de Konya İl Sağlık Müdürlüğü hiç bir şey yapmadı. Başsavcılık konuyu duyar duymaz araştırma başlatmış ancak Konya İl Sağlık Müdürlüğü yine işi ağırdan alıp savcılığa ivedi bir şekilde ilgili bilgileri belgeleri dahi yollamamış. Neyi kapatmaya çalışıyorsunuz?”

'BAKANLIKLARI GÖREVE DAVET EDİYORUM'

Olayın sorumluları hakkında adli ve idari işlem yapılmasını beklediklerini söyleyen Yokuş, “Hastanede oksijen biter mi Allah aşkına? İnsan kaç dakika oksijensiz yaşayabilir? O gece ortalık yıkılmış, bir kaos yaşanmış bu olayı duyduğunuzda hiç mi vicdanınız yok da bir soruşturma açmadınız? Sorumlular hakkında neden hızlı bir şekilde işlem yapıp adli makamlara haber etmediniz? Bu hassas konuda Adalet, İçişleri ve Sağlık Bakanlarını göreve davet ediyorum” dedi.

Yokuş, konuya ilişkin Konya İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı’na ise şu soruları yöneltti:

*Sağlık Bakanlığı’nın bu olaydan haberi var mıdır? Sağlık Bakanlığı bugüne kadar konuyla ilgili adli ve idari bir soruşturma başlatmıştır? Konya sağlık camiası bu olayla çalkalanırken Konya İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu konuyu duymaması mümkün değildir. İl Sağlık Müdürlüğü bu skandal olaya ilişkin neden bir adım atmamıştır?

*Bilgilerimize göre hastanenin merkezi oksijen sisteminde bu olaydan 20 gün önce mekanik bir arıza yaşanmış. Bu hayati arızanın konusunda uzman ve yetkili kişilerce neden tamir ve bakımı yapılmadı?

*Sağlık Bakanlığı’nın oksijen sistemleriyle ilgili genelgesinde oksijen sistemlerinin nasıl işletileceği, kontrollerinin nasıl yapılacağı açıkça bildirilmişken siz pandemi hastanesinin oksijen sistemini elektrikçiye, sıhhi tesisatçıya, marangoza vb. sistem hakkında bilgisi olmayan kişilere yaptırdığınız doğru mu? 

Konya İl Sağlık Müdürlüğü: İddialar asılsız

Konuyla ilgili İl Sağlık Müdürlüğü'nden yapılan açıklamda şu ifadelere yer verildi: 

"19 Temmuz 2020 tarihinde Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde oksijen sisteminde oksijen bittiği için entübe durumda olan Covid-19 tanılı 8 hastanın vefat etmiş olduğu iddialarıyla ilgili haberlerin basında yer alması nedeniyle bir açıklama ihtiyacı doğmuştur.Oksijen taşıyan tankerin söz konusu tarihte saat 22.00 sıralarında gelmesi beklenirken, Cihanbeyli ilçesi civarında arızalanarak geciktiği doğrudur. Aracın sürücüsünden alınan bilgi üzerine, tedbir alınarak, aynı binada mevcut bulunan yedek tüplere ilave olarak, hastanenin diğer binalarından getirilen tüplerle takviye yapılmış ve hastanede gece boyunca herhangi bir basınç düşüşü olmamıştır. İddia edildiği gibi gece boyunca oksijen kesintisi yaşanmamış ve tankerin ulaşmasını takiben, 20 Temmuz sabah saat 07.30 civarında hastanenin oksijen tankı dolu olarak yeniden devreye alınmıştır.Bu süre zarfında hastanemizde vefat eden iki hastamız olmuştur. Her iki hastamızın da Covid-19 enfeksiyonu sebebiyle 3. basamak yoğun bakımda yatmakta ve durumları ağır olan hastalardır. İddialar üzerine, anestezi ve reanimasyon uzmanları ve yoğun bakım uzmanlarından oluşan bir bilirkişi heyeti tarafından yapılan inceleme sonucunda her iki hastanın da Covid-19 enfeksiyonu, kronik hastalıkları ve gelişen ağır respiratuar distres tablosuna bağlı olarak vefat etmiş oldukları, vefatlarının iddia edildiği üzere oksijen gazı ile ilişkili olmadığı anlaşılmıştır. 

Sonuç olarak ilgili tarihte alınan tedbirlerle oksijen sisteminde hiçbir aksaklığa meydan verilmemiştir. İddialar tamamen mesnetsizdir."

GAZETE DUVAR