Kapnografi Nedir, Nasıl Kullanılır?

Karbondioksit (CO2) kısmi basıncının, solunum sırasında hava yolundan ölçülmesine kapnografi denir. Kapnografide elde edilen grafiğede kapnogram denir.  Günümüzde kapnografi resüsitasyon ve kritik hasta bakımının vazgecilmez bir parçası haline gelmiştir. Endotrakeal entübasyon tüpünün yerinin doğrulanması ve tüpün yerinde olduğunun takibi, hastane öncesi ve hastanede kullanımı için temel endikasyonlarıdır. Bunun yanında resüsitasyonun kalitesi ile hastanın ventilasyon ve metabolik durumu hakkında da kıymetli bilgiler verir.

Karbondioksit (CO2), karbon içeren besin maddelerinin metabolize edilmesi sonucu oluşan bir son üründür. End-tidal CO2 (ETCO2), solunan havadaki karbondioksit konsantrasyonunun ekspiryum sonunda en yoğun olduğu anda ölçülen miktarıdır. Rakamsal ölçümlerde CO2 parsiyel basıncı mmHg olarak değer alır. Normal değeri 35-45 mmHg arasındadır.

Kapnografi Cihazı

Kapnografi cihazı, ana akım ölçer, yan akım ölçer, kolorimetrik, olmak üzere bilmemiz gerekir. 

  • Ana akım ölçer

  • Yan akım ölçer

  • Kolorimetrik yöntem

​​​​​​​

etco2 ölçümü farklı yöntemlerle yapılabilir.

Rakamsal olmayan yöntemler;

  • Kolorimetrik Yöntem: Bu yöntemde kullanılan cihaz co2 varlığında mor renkten sarı renge dönüşür. Eğer dönüşüm var ise co2 var ve dolayısıyla entübasyon doğru demektir.

Rakamsal Yöntemler;

  • Ana Akım Ölçer: co2 ölçümü için gerekli olan sensör doğrudan ölçümün yapılacağı yerdedir. Sadece entübe hastlarda bu yöntem kullanılır. Bu ölçümü portatif kapnograflarla yaparız.
  • Yan Akım Ölçer: co2 ölçümünü yapacak sensör ölçümün yapılacağı yerden uzaktadır. Hastanın soluduğu hava bir hortum ile ölçümün yapılacağı mönitöre taşınır. Bu yöntem hem entübe olanlarda hemde olmayanlarda kullanılabilir. Aynı zamanda yan akım ölçüm anlık değerler verir buda hastanın solunum moniterizasyonunu sağlar.

Kapnografi Cihazının Kullanım Alanları Nerelerdir?

  1. Entübasyon tüpünün yerinin doğrulanması amacı ile kullanılır.

  2. Hastanın nakli sırasında tüpün tıkanması, yerinden çıkması gibi durumları anlık anlayabilmemiz için solunumunun moniterizasyonunda kullanılır.

  3. CPR kalitesininin ölçülmesi, güncel klavuzlarda eğer resütasyon esnasında 10mmHg dan düşükse kalp masajı ve oksijenasyon tekrar gözden geçirilir ve düzelme olmaz 10mmHg dan yukarı çıkmaz ise bu tabloda seyreden hastaların artık geri dönmediği görülmüştür ve artık cpr sonlandırılır.