Büyük sağlık kriziyle uğraşan İngiltere, sanal hastane hizmeti uygulamasını gündemine aldı.

Rishi Sunak hükümeti, acil ve acil bakım reformu planının bir parçası olarak yılda yarım milyondan fazla hastayı "sanal" hastane servisiyle tedavi etme planlarını duyurmaya hazırlanıyor.

Acil bakım reformu planının bir parçası olan sanal hastaneler için önümüzdeki kışa kadar yaklaşık 3.000 sanal yatak oluşturulacak.

Uygulamanın sağlık hizmetleri üzerindeki üzerindeki yoğun baskıyı kaldırması bekleniyor.

EVLERİNE BİR KUTU GÖNDERİLİYOR

Sanal hastanelerin kurulma amacı yaşlı ve sürekli bakıma ihtiyaç duyan hastaların hastaneler yerine evlerinde tedavi edilmesi.

Hükümetin planına göre 'evde tedavi görebileceği' belirlenen hastalara içinde tansiyon aleti, ateş ölçer, oksimetre bulunan bir kutu gönderiliyor. Bu kutunun içinde hastanın özel durumuna göre ihtiyaç duyacağı tıbbi cihazlar da yer alabiliyor.

Rutin tedavi için bekleyen hastaların sayısının 7 milyonu geçtiği İngiltere'de, kış aylarında Kovid-19 ve grip salgınında artan vakalar, uzun süredir baskı altında olan sağlık sistemini çökme noktasına getirdi.

SAĞLIK SİSTEMİ TEHDİT ALTINDA

Özellikle hastanelerdeki yatak doluluk oranlarının yüksek olması sebebiyle hem hastaların acil servislerdeki bekleme süreleri hem de acil servislerin önünde veya hastane otoparklarında oldukça uzun süre bekleyen ambulansların sayısı kış aylarında ciddi artış gösterdi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) verilerine göre, Kasım 2022'de 37 bin 837 hasta, acil serviste 12 saatten fazla bekledi. Bu sayı, Kasım 2021'de 10 bin 646 olarak kayıtlara geçmişti.

Öte yandan, hastaların acil durumlarda ambulans hizmeti için 15-20 saati bulan uzun bekleyişi, sağlık sisteminin içinde bulunduğu krizi gözler önüne serdi