Yoğun iş temposunda görev yapmaya çalışan, her geçen gün enfekte sağlık çalışanı sayısının arttığı, son 3 günde 13 sağlık çalışanının covid-19 virüsü sebebiyle hayatını kaybettiği düşünüldüğünde, pozitif olduğu için izolasyona alınan personeli 10. gün sonunda test yapılmaksızın sahaya göndermenin ne kadar insani ve vicdani olduğun kamuoyunun takdirine bırakıyoruz. 

Sağlık Bakanlığından Covid Geçiren Çalışanlara: Test Yapılmadan İşe Dönün! haberi için tıklayınız

Sağlık Bakanlığının "TEMASLI TAKİBİ, SALGIN YÖNETİMİ, EVDE HASTA İZLEMİ VE FİLYASYON" isimli rehberinde "izolasyon süreleri sonlandırılan kişiler PCR testi bakılmaksızın işe geri dönebilir." notu düşülerek hastane yönetimlerine her ne kadar bu konuda insiyatif bırakılmış olsa da sorumlu bir çok hastane idaresi pcr testi iki defa negatife dönmeden sağlık personelini göreve başlatmadığı da biliniyor.

Ancak Dr. Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Komitesi tarafından Başhekimliğe yazıldığı iddia edilen yazıda; Sağlık Bakanlığının yayınladığı rehber dayanak gösterilerek pozitif sağlık çalışanlarının test yapılmaksızın 10. gün sonunda işe başlamaları istendi. Hastanenin uygulamasıyla daha çok sağlık çalışanının enfekte olacağı, hatta hastanelere şifa için gelen vatandaşa pozitif iken test yapılmadan 10. gün sonunda göreve başlatılan personeller aracılığıyla bulaş riskinin arttırılacağı iddiaları da gündemdeki yerini koruyor.

Sağlık Bakanlığının 14 Ekim günü Covid-19 Rehberindeki Temaslı Takibi, Salgın Yönetimi, Evde Hasta İzlemi ve Filyasyon bölümünün "Covid-19 hastalarında izolasyonun sonlandırılması" kısmında değişiklik yapmıştı.

Bakanlık Rehberinde; 

COVID-19 pozitif saptanan sağlık çalışanları;

  • Asemptomatikse ilk pozitif testinden 7 gün sonra, 24 saat arayla yapılacak iki PCR testi negatif olduğu takdirde veya PCR testi yapılmaksızın sayfa 15’te belirtilen COVID-19 hastalarının izolasyonunun sonlandırması (Asemptomatik veya Hafif Vakalarda (evde izlenen veya hastanede 24 saaten kısa süre yatan vakalar) İzolasyonun Sonlandırılması: PCR pozitif vakalarda PCR alındığı günden itibaren, olası vakalarda semptom başlangıcından itibaren 10. günün sonunda izolasyon sonlandırılır.)
  • » Semptomatik ise sayfa 15’te belirtilen COVID-19 hastalarının izolasyonunun sonlandırması algoritmasına göre işe dönebilir.

ASEMPTOMATİK HASTA NE DEMEK?

Sahip olunan hastalık edici mikrobun herhangi bir belirti göstermemesiyle, hastalık göstergesi olmayan fakat o mikrobu taşıyan kişilere asemptomatik hasta denebilir.

Editör: Haber Merkezi