Açılışta yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı olarak son yıllarda, nitelikli ve farklı tedavi sağlık hizmetlerini geliştirmeye başladıklarını belirten Bakan Yardımcısı Güven, bu hizmetlere en güzel örneklerden birisinin evde bakım hizmetleri olduğunu dile getirdi. Türkiye genelinde çok sayıda hastaya evinde sağlık hizmeti sunulduğunu söyleyen Güven, “Hastaneye gelemeyen veya hastaneye gelmesine gerek olmayan ama evde de sağlık hizmeti alması gerekenlere bu şekilde sağlık hizmeti veriyoruz” şeklinde konuştu.

Palyatif bakım merkezlerinin önemine dikkat çeken Güven, şunları kaydetti:

“Palyatif bakım merkezlerini son yıllarda yaygınlaştırmaya başladık. Özellikle yoğun bakımda yatması gerekmeyen veya yoğun bakımdan fayda göremeyecek ama normal kliniklerde veya evine de gidemeyecek olan hastaların bakımının yapılması, tedavisinin yapılması bir kısmının da belki evine taburcu edilmesi ya da kliniklere yatar hale getirilmesi amacı ile palyatif bakım hizmetlerini sunmaya başladık.”

“TÜRKİYE’DE 5 BİNİN ÜZERİNDE PALYATİF BAKIM YATAĞI VAR”

Bakan Yardımcısı Güven, Etimesgut’ta açılışı yapılan 24 yatak ile beraber Ankara’da yaklaşık 249 palyatif yatağa sahip olunacağına dikkat çekti. Bu merkezlerin, yoğun bakım yataklarının daha verimli kullanılması, evde hastalarına bakamayacak olan veya bakılamayacak durumda olan hastaların tedavisinin sürdürülmesi anlamında önem arz ettiğine değinen Güven, sözlerine şöyle devam etti:

“Özellikle, bölgelerde nüfusu dikkate alıyoruz. Türkiye’de 5 binin üzerinde palyatif bakım yatağı var. Bu hastanemizin de içerisinde böyle bir ünitenin oluşturulması gerektiğini söylediler ve desteklerimizle bu hale getirildi. Buradan da hastalarımız istifade etmeye başlayacaklar. Etimesgut Palyatif Bakım Merkezi’nin hem şehrimize hem ülkemize hem de insanımıza hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun.” 

24 yatak kapasitesiyle Ankara’nın en büyük ikinci “Palyatif Bakım Merkezi” olma özelliğini de taşıyan birimin açılışına, Bakan Yardımcısı Muhammet Güven’in yanı sıra Ankara Vali Yardımcısı İsmail Küreci, Ankara Milletvekili Hacı Turan, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel, Etimesgut Kaymakamı İzzettin Sevgili, Kamu Hastaneleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Köş, Ankara İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm ve ildeki sağlık yöneticileri ile hastane personeli katıldı.

Merkezde hastalara tedavi süreçlerinde anestezi uzmanı, ruh ve sinir hastalıkları uzmanı, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı doktorlar, nutrisyon ekibi, sosyal hizmet uzmanı, psikolog, fizyoterapist, hemşire, din görevlisi ve hasta bakıcılar eşlik edecek.