Özellikle sağlıkta yaşanan şiddet, düşük ücretler ve aşırı iş yükü sebebiyle kamu hastanelerinde görev yapan hekimlerin istifaları devam ederken Tabipler Birliği’nin rakamlarına göre Pandemi sonrası yaklaşık 10.000 doktor sağlık Bakanlığından istifa etti.

Çoğu ilde doktor istifaları nedeniyle uzmanlık gerektiren bölümlerin kapanırken, özellikle Ankara’da devlet hastanelerinde randevu almanın kriz haline geldiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına muayene randevu hizmeti sunan Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) Ankara merkezde bulunan hastanelerin belirli bölümlerinden randevu alınıp alınamadığını bir hafta boyunca gözlemlendi.

ANKA haber ajansının yaptığı gözlemde 5 gün boyunca en çok randevu talebinin olduğu belirlenen göz hastalıkları, deri ve zührevi hastalıklar, diş hekimliği ve iç hastalıkları bölümleri incelendi. Buna göre; Ankara merkezdeki devlet ve fakülte hastanelerinden ve semt polikliniklerinden randevu almak isteyen vatandaşların sağlık hakkına erişemediği görüldü.

ŞEHİR MERKEZİNDE RANDEVU BULUNAMIYOR

Çalışmaya göre; bu bölümlerdeki randevuların tümü, şehir merkezine uzak ilçelerdeki devlet hastanelerinden alınabiliyor. Şehir merkezine uzak bu hastanelerde aynı gün için ya da ertesi gün için birden fazla poliklinikte randevu oluşturulabiliyor. Şehir merkezindeki hastanelerde ise aynı gün ya da ertesi gün için randevu bulmak imkansız durumda; aynı hafta, hatta 10 gün içerisinde bile randevu alınamıyor.

ÇANKAYA’DA OTURAN ŞEREFLİKOÇHİSAR’A GİDİYOR

Örneğin Çankaya’da oturan bir vatandaş, Şereflikoçhisar’daki devlet hastanesinde açık bulunan randevuyu alırsa sağlık hizmetine erişmesi için özel aracı ile 1 saat 48 dakikada 165,9 km yol gitmesi gerekiyor. Aynı kişi, Çubuk’taki devlet hastanesinden randevu alıp muayene olmak için yola çıksa 1 saat 26 dakikada 115,6 km yol kat etmek zorunda kalıyor.

Bu kişinin, Kahramankazan’daki devlet hastanesindeki randevuyu alırsa da 1 saat 7 dakikada 80,8 km yolculuk yapması gerekiyor. Bu mesafe, Haymana için 1 saat 10 dakikada 88, 9 km yol, Polatlı için ise 1 saat 24 dakikada 115,6 km seyahat anlamına geliyor.

Şehir merkezine yakın olan Ankara Şehir Hastanesi’nde, Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesi’nde ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde nadir olsa randevu bulunabiliyor. Örneklem içindeki bölümlerde genel olarak göz hastalıkları ve deri ve zührevi hastalıklar bölümlerinde randevu bulmak daha zor iken diş hekimliği ve iç hastalıkları bölümlerinde daha fazla randevu bulunuyor.