Ankara’da çoğu vatandaşın hayata gözünü açtığı Zekai Tahir Hastanesi, vatandaşlar tarafından daha çok Büyük Doğumevi olarak anılan hastane, kamu özel ortaklığı ile faaliyete geçirilen Bilkent Şehir Hastanesi bünyesine katılıyor.  Cumhuriyet gazetesinde yer alan habere göre, Zekai Tahir Burak’ın aday göstermesiyle 28 yıl bu hastanede başhekimlik yapan Ziya Durmuşoğlu’nun oğlu, Profesör Doktor Fatih Durmuşoğlu kapatılma konusunu değerlendirerek açıklamalarda bulundu. Türkiye’de doğumevi kavramının kurucusu olan doktor Zekai Tahir Burak’ın doğum olayının bir hastalık görülmemesi gerektiği, adınlara ayrı bir bakımevinde yardımcı olunması gerektiği olgusunu kabul ettirdiğini hatırlatarak, 1980’li yıllarda Türkiye’de her beş kadın doğum uzmanından birisinin bu doğumevinden çıktığını belirtti.

CUMHURİYETİN HAFIZASI SİLİNİYOR İDDİASI

Şehir hastaneleri uğruna bir çok köklü hastanenin feda edilmesine tepki gösteren ve Cumhuriyet hafızalarını yok etme amaçlı tespitini aktaran Durmuşoğlu, Bu hastaneler, Cumhuriyet döneminin renklerini, kişiliğini, duruşunu taşıyan ve yansıtan kurumlardı. Şuan yapılanla o hafıza silinecek iddiasında bulundu.

Emekli Klinik Şefi Operatör Doktor Utku Özcan’da Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılmasıyla ilgili olarak, Türkiye’deki ilk tüp bebek tedavisinin bu hastanede yapıldığını söyleyerek, tüp bebek, mikro cerrahi ve ultrason gibi eğitim dalında ilkleri yaptığımız aynı zamanda tarihi değeri olan bu hastanelerin kapatılmaması gerektiğini söyledi.