Acil durumlarda sağlık hizmeti sunumunun kolaylaştırılması amacıyla kara, helikopter, uçak ve deniz ambulansları büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz ay Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya helikopter ambulansları nedeniyle yoğun eleştiri getirilmiş olsada, Sağlık Bakanlığının yayınladı 1 Ocak- 31 Ağustos 2019 tarihleri arasındaki ambulans verileri, verilen hizmetin büyüklüğünü ortaya koyuyor. Bu kapsamda 1 Ocak- 31 Ağustos 2019 tarihleri arasında kara ambulansıyla 3 milyon 816 bin 449 vatandaşımız, deniz ambulansıyla 2 bin 700 vatandaşımız, helikopter ambulansla 1168 vatandaşımız, uçak ambulansla ise 809 kişi ilk müdahalenin ardından sağlık kuruluşlarına götürüldü. 

ÖLÜMLERİN %50'Sİ İLK YARIM SAATTE GERÇEKLEŞİYOR

Ölümlerin ilk yarım saatte gerçekleştiği verisinin yanında, Türkiye'de meydana gelen ev, iş ya da trafik kazaları ile doğal afetler sonucunda çok sayıda kişi yaşamını ya yitiriyor ya da sakat kalarak ömür boyu yaşanan mağduriyet yaşıyorlar. Bu kapsamda ilk müdahalenin önemi nedeniyle İl Sağlık Müdürlükleri ve Özel İlk Yardım Merkezleri tarafından 1 milyon 724 bin 789 ilk yardımcı yetiştirilerek eğitimleri tamamlandı.

Bakanlık tarafından açıklanan verilere göre, kaza ve benzer diğer olaylarda ölümlerin yüzde 10'u ilk 5 dakika da gerçekleşirken, yüzde 50'ye yakını ise ilk yarım saat içerisinde gerçekleşiyor.