Bakan Yardımcısı Güven, yaptığı konuşmada, 2003 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı ile temeli atılan ‘Türkiye Sağlıkta Kalite Standartları (SKS) Hastane Seti Hizmet İçi Eğitimi’ programının, sağlıkta kalite çalışmalarının önemli bir halkası olduğunu ifade etti.

Sağlıkta kalite standartları (SKS) ve kalite göstergelerinin Türkiye Sağlıkta Kalite Sisteminin temelini oluşturduğunu belirten Güven, “Şüphesiz bu standart ve göstergelerin en iyi şekilde uygulanması hasta ve çalışan güvenliğini sağlayacak. Sağlık hizmetlerinden memnuniyeti artıracaktır. Çok şükür 17 yıllık sürenin ardından artık uluslararası alanda geçerli, dünyaya örnek teşkil edecek bir Türkiye Sağlıkta Kalite Sisteminin varlığından söz etmemiz mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Standartları, rehberleri ve kuralları yayınlamak kadar bunların hayata geçirilmesinin de önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Güven, bu uygulamaların durumunu yerinde değerlendirme ve denetlemenin önemli olduğunu bildirdi.

Hedeflenen amaç kapsamında yetiştirilen kalite değerlendiricilerine yönelik konuşan Güven, şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın yetiştirdiği siz kalite değerlendiricilerimiz tarafından kamu ve özel tüm sağlık kuruluşlarına yönelik kalite değerlendirmeleri titizlikle yapılıyor. Türkiye Sağlıkta Kalite Sisteminin amacına ulaşması için SKS değerlendirmelerinin etkinliğini ve niteliğini hep birlikte en üst noktaya taşımak için gayret sarf etmek durumundayız. Bunun için öncelikle, değerlendirmelerin hakkaniyet içinde ve tarafsızlık ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesini sağlamaya yönelik gayretimizi sürdürmemiz gerekiyor.”

Pandemi nedeni ile SKS değerlendirmelerine ara verilmek durumunda kalındığının hatırlatan Güven,  “Pandemi sürecinde gördük ki, kalite koordinatörlükleri ve kalite direktörlükleri gerek il düzeyinde gerekse hastanelerimizde salgın yönetiminde önemli rol oynadı. Bu durum, kalitenin, sürekli gelişmeye, değişime ve yeniliğe açık bir alan olmasından kaynaklanıyor ve ne kadar önemli bir kavram olduğunu gözler önüne seriyor” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Güven, hastanelere yönelik Sağlıkta Kalite Standartlarının yeni sürümünün Mart ayında yayımlandığını bildirdi.

SKS Hastane (S.6) İnternet Tabanlı Hizmet İçi Eğitimi, 08-28 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Editör: Haber Merkezi