Sözcü Gazetesi yazarı Saygı Öztürk, 7 Mayıs tarihli yazısında Sağlık Bakanlığındaki sözleşmeli yönetici,doktor, müdür konularını ve masa başında çalıştırılan hemşire, ebe sağlık çalışanlarını Trabzon ili üzerinden ele aldı. Bakanlık hakkında, sistemin en çok değiştiği, siyasilerin hayli etkili olduğu bakanlık tanımında bulunan Öztürk, Sağlık Bakanlığındaki her değişim, hastaneyi, hastayı görmeden, nöbet tutmadan, ameliyata girmeden, doğum yaptırmadan birilerine “Ballı Maaş” olarak yansıyor diyerek, Hemen her yerde aynı ama biz örneği Trabzon'dan örnek verelim dediği ve Sağlık Bakanlığındaki çarpık kadrolaşmayı ve ballı maaşları analattığı yazısı haberimizde.

Trabzon Sağlık Müdürlüğü'nde 100'e yakın hemşire, ebe, sağlık teknisyeni masa başı görevinde tutuluyor. Neredeyse bir hastane için gerekli sayıda personel var. 30'a yakın pratisyen doktor, 7-8 bin lira alacağına, değişik birimlerde farklı sorumluluklar altında masa başlarında 10-15 bin lira maaş alıyor. Garip bir idari yapılanma var. İl Sağlık müdürü pratisyen doktor. Maaşı 16 bin lira civarında. 4 daire başkanı da doktor. Maaşları 17 bin lira civarında. 8 başkan yardımcısı var. Doktor olanlar 15 bin lira alıyor. Her başkanlıkta toplam 16 uzman kadrosu bulunuyor. Bunlar sağlık personeli, ebe gibi kadrolardan oluşuyor. Onların hizmet karşılığı maaşı ise 5 ile 7 bin lirayı buluyor.

PEKİ ONLAR KİM?

Ballı maaşlıları merak etmişsinizdir? Bu kadroları milletvekilleri, AKP'li yöneticiler belirliyor. Bakıyoruz ebe AKP yöneticilerinden birinin eşi, diğeri yeğeni, hemşire kadrosunda olan ilçe başkanının eşi. Hastanelerde de durum farklı değil. Milletvekilinin akrabası başhekim, ilçe başkanının oğlu hastane müdürü ama Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü'nde de uzman kadrosunda ballı maaş alıyor.
Bu kadar görevli uzman doktor, pratisyen doktor, sağlık memuru, hemşire, ebe kadrosunda olanlar nöbet tutmadan, hastanelerde çalıştıkları maaşın iki katını burada alıyor. 150 kişinin çalışması da manidar. Bir sağlık çalışanı, “Hastanelerde çalışıp ayda 4-6 gün nöbet tutan doktorların, hemşirelerin, ebelerin, sağlık memurlarının, il sağlık müdürlüğü bünyesinde bulunanların maaşlarının yarısına yakınını almaları Allah'tan revamıdır?”diyordu.

Sağlık müdürlüklerini “Torpillilerden” kurtarmak için bakan daha ne bekliyor?