Sağlık Bakanı tarafından daha önce döner sermaye yönetmeliğinin değişeceğine dair basın toplantısı açıklamasının üzerinden 2 ay geçmesine rağmen yönetmelikte herhangi bir değişiklik olmadığı gibi, Mayıs 2019 döneminde diğer sağlık personeli olarak tanımlanan Ebe-Sağlık Memuru-Hemşire vb. kadrolarda bulunan sağlık personelinin döner sermaye geliri 35 TL'ye kadar düşmüş durumda.

Mayıs 2019 maaş döneminde, 1.Basamak olarak adlandırılan il sağlık müdürlüklerinde görevli lisans mezunu bir sağlık memurunun (hemşire/ebe vb. diğer sağlık personeli kadroları) 35 TL gibi cüz-i miktarda bir döner sermaye geliri almış oldu. Bir önceki yıllardaki döner sermaye gelirlerine baktığımızda 150 - 200 TL de olsa miktarlar yatarken uzun zamandır sağlık personeşinin döner sermayeleri tabiri caizse kuşa dönmüş durumda. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından 14 Mart 2019 TIP BAYRAMINDA yapılan açıklamada ise; "Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmış ve başta doktorlar olmak üzere sağlık personeline dengeli ek ödeme modeline dönüşmüştür. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Zor, nöbeti olan riskli alanları cazip hale getirecek düzenlemeler yapacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz" demişti. 

Koca, bir otelde düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde 81 ilden gelen sağlık çalışanlarıyla bir araya gelerek, Meslektaşlarının 14 Mart Tıp Bayramı'nı kutlarken, Sağlık çalışanlarına erken emeklilik fırsatınıda müjdelemişti. Koca yaptığı konuşmada; "Hekimlerin geçim sıkıntısı nedeniyle emekli olmaktan korkar durumda olduklarını söylemiş, yeni yasama dönemimizin ilk icraatı hekim emekli maaşlarında iyileştirme ile sağlık personelinin fiili hizmet zammı oldu. Geçtiğimiz 3 Ağustos’ta yürürlüğe giren kanun değişikliği ile çok önemli bir adım atıldı. Bu yıl başından itibaren hekim emekli maaşlarında ek ödeme yapılarak artış sağlanmış oldu. Sağlık personelinin fiili hizmet zammı veya genel bilinen adıyla 'yıpranma payı' uzun süredir sağlık çalışanlarımızın merakla bekledikleri bir husustu. Bundan böyle, sağlık personelimiz her 6 yılda bir yıl fazla çalışmış sayılacaktır. 30 yıl hizmet veren bir sağlık personeli 35 yıl çalışmış gibi emeklilik haklarından faydalanabilecektir. Ayrıca fiili hizmet zammının yarısı kadar yaş haddinde de azalma olacak, yani erken emeklilik fırsatı doğacaktır."  demişti.

- Performansa göre ek ödeme üzerinde yeniden çalışılıyor

Bireysel performans ölçümü ve buna göre ek ödeme yapılması üzerinde de yeniden çalıştıklarını anlatan Koca, "Bunun uygulamaya konduğu dönemdeki gerekçeler değişmiştir, kuyrukların kaldırılması amacına çoktan ulaşılmıştır. Performansa göre ek ödeme amacından uzaklaşmış, kalite kriter olmaktan çıkarılmış ve başta doktorlar olmak üzere sağlık personeline dengeli ek ödeme modeline dönüşmüştür. Bu nedenle güncel hedeflere göre tekrar düzenlenecektir. Zor, nöbeti olan riskli alanları cazip hale getirecek düzenlemeler yapacak şekilde çalışmalarımızı yürütüyoruz."

Koca, nihai vizyonlarının, tüm toplum olarak sağlıklı hayat tarzının benimsendiği, herkesin sağlık hakkının korunduğu, ihtiyaç halinde herkesin vaktinde ve kaliteli sağlık hizmetine kolayca erişebildiği bir Türkiye'ye sahip olmak olduğunun altını çizerek, "Biliyorum, yapacak çok işimiz, gidilecek çok yolumuz var. İhtiyacımız olan azimli, kararlı, donanımlı, hakkaniyeti gözeten, yetkin kadrolardır. İnsana değer veren, insan sevgisini mesleğinin şiarı edinmiş güçlü ve nitelikli sağlık ordusudur. Geleceğimiz buna bağlıdır." değerlendirmesini yapmıştı. 

Sağlık Personelinin Döner Sermayesinin Düşme Nedenleri

 # 112 Acile gelirine göre döner sermaye dağıtılmıyor. Önceden belirlenen oranlarda genel bir hesap yapılıp müdürlüklere para gönderiliyor.

 # Daha önce Halk Sağlığı Müdürlükleri kendi ek ödemesini kendisi yaparken şimdi müdürlükler ve genel sekreterlikler İl Sağlık Müdürlüğü kapsamında birleştiği için ek ödemeler tek elden hesaplanıp ödeniyor.

 # Sözleşmeli sağlık yöneticilerinin ek ödemeleri çok yüksek. Daha önce ortalama  (1,5 sene önce)   4 bin lira ek ödeme alan bir sağlık müdür yardımcısı tabip şuanki adıyla başkan 8 ila 12 bin arasında ek ödeme alıyor. Daha önce 6 bin  lira döner sermaye alan il müdürü şuan 12-13 bin lira ek ödeme alıyor.

 # Kabaca hesap yaparsak 1 müdür 5 Başkan 6 başkan yardımcısı 16 sözleşmeli uzmanın aldığı ek ödeme (performans) o ilin 112 acillerinde görev yapan sağlık çalışanlarının aldığı performansla hemen hemen aynı. 20-25 sağlık yöneticisi = 400 sağlık personeli 

 # Ayrıca  enflasyon, enerji, ilaç ve sarf malzemelerin ödemeleri döner sermaye bütçesinden yapılmaktadır. Enflasyon ve diğer nedenlerle bu artışlar ile ödenen faturalar geçen yıllara göre çok ciddi bir artış göstermiş olup, bu fark döner sermayeden ödeniyor.  

 # Personele ödenmesi gereken tutar mal hizmet alımlarına kaynak oluyor.  Kurumların gelirlerinde bir artış olamadığı için (SUT fiyatları on yıldır ayni) görece olarak açığı personele ödenecek performanstan keserek açık kapatılmaya çalışılıyor....

 # İşte bütün bu sebeplerden 112 acillerin ek ödemelerinde son 1 yıllır ciddi düşüşler meydana geliyor.