Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin KOCA, Cumhurbaşkanının düzenlediği sağlıkçılar iftar buluşmasında yaptığı açıklamada, sağlık personellerinin görev tanımlarını yeniden düzenlediklerini söyledi. Uzun yıllardır beklenen bu gelişme sonrasında başta sosyal medya hesaplarında olmak üzere sağlık personelleri bu gelişmeyi olumlu karşılayarak beklentilerini de dile getirdiler. 

Sağlık personelleri, görev tanımları yeniden düzenlenirken Bakanlıktan beklentilerini haberimizde derlemeye çalıştık. Özellikle sözleşmeli yöneticilik düzenlemesinin hayata geçirilmesiyle adeta çilehaneye dönen sağlık tesislerinde yaşananları sağlıkçıların gözünden Bakanlığın incelemesi sonucunda, yapılacak düzenlemede bir çok fayda sağlayacağı aşikardır. 

Sağlık çalışanlarının anlaşılır muallakta bırakmayan bir görev tanımına ivedilikle ihtiyaçları vardır. Şuan açıkta kalan bütün iş ve işlemlerin doğrudan sağlık çalışanlarının sırtına yüklendiği gerçeği artık görülmelidir. 

SAHADA HANGİ SIKINTILAR YAŞANIYOR?

  • Sağlık çalışanı olmayan, hasta olmak dışında sağlık Tesisinin kapısından içinde girmeyen sözleşmeli yöneticilerin,  ebe-hemşire-sağlık memuruna hastanın kan, idrar ve benzeri numunelerini laboratuara götürme görevi vermeleri,
  • Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerinde eczaneden ilaçları sağlık personeli alır dendiği için (buradaki amaç ilacın kontrol edilmesi) ilaç kutularını, serumlarını ebe-hemşire ve sağlık memurlarının taşıması görevinin verilmesi, (Bu durum o kadar kriz haline getirildi ki, idareciler, mesai saati haricinde servise yatan hastasını bırakıp ilaç almak için ebe, hemşire ve sağlık memurunu taşıma görevlisi olarak tanımladılar. Hastasını bırakıp almaya gidemeyen, personelin gönderildiği durumlar için sağlık personelleri hakkında tutanaklar tutuldu.) 
  • Hastanenin Sağlık Bakım Hizmetleri müdürü, müdür yardımcıları, yardımcıların ekip sorumluları, birim sorumluları olduğu halde yapılmayan temizlikten, mesai gelmeyen taşeron işçiden, işçilerin vardiyasını düzenlemekten sorumlu tutulmaları, 
  • Bu kadar müdür, müdür yardımcısı ve ekip sorumluları, birim sorumluları, koordinatörler olmasına rağmen mesai ye gelmeyen, geç gelen personel için tutmuş oldukları tutanakta kendi aleyhlerine dönen durumlar,  
  • Teknik servis biriminin yapması gereken arızalardan dolayı yaşanan sıkıntının sorumlusu tutulmaları,
  • Hastane enfeksiyonun kök neden analizini yapmadan haberi olmayan, sağlık çalışanlarının görev tanımını bilmeyen, personele tepeden bakan, herşeyi ben bilirim edasında olan, daha önce hasta olması dışında sağlık tesisinin kapısından içeri girmemiş Bakım hizmetleri müdürü, Destek Hizmetleri müdürü, müdür yardımcıları artık sözleşme imzalatılmamaları,

Lütfen, ebe, hemşire ve sağlık memurunun görev tanımını yaparken bunlarıda Bakanlık göz önünde bulundursun.

KARİYER PLANLAMASI YENİDEN DÜZENLENSİN

  • Sağlık Personellerinin görev tanımları yeniden düzenlenirken, ebe, hemşire ve Sağlık memurları başta olmak üzere tüm sağlık bakanlığı çalışanları için kariyer basamakları yeniden düzenlensin. Bir sağlık çalışanı, Sağlık Bakanlığında müfettiş, uzman gibi kariyer mesleklerine geçebilsin. Bunun içinde yine kriterler belirlensin ve sağlık çalışanı kendi kariyer planını yapabilsin. 
  • Hastaneler,  sözleşme imzalayan hiç bir yöneticinin krallığı, saltanat süreceği alanlar haline gelemesin.
  • Kariyer planması acilen gereklidir, Çünkü; sorumlu hemşire olma kriteri, enfeksiyon hemşiresi olma kriteri, eğitim hemşiresi olma kriteri, gözetmen hemşire olma kriteri , diyabet eğitim hemşiresi olma kriteri, gebe okul eğitim hemşiresi olma kriteri, obezite okulu eğitim hemşiresi olma kriteri, nütrisyon hemşiresi olma kriteri, nöbetsiz birimlerde çalışma kriterleri ARTIK BELİRLENSİN.
  • Sağlık Personellerini kaç yıl sonra nöbetten çıkabileceğini bilebilsin. 20-25 yıl gecesi-gündüzü olmadan, bayramı hafta sonu tatili olmadan nöbet tutarak çalışan, bundan dolayı da insan vücudunun da, psikolojisininde kaldıramayacağı yükler sağlık çalışanlarının sırtına yüklenmesin. Bu kriterler belirlenirken, yuvarlak cümleler ile geçiştirilmesin. İnisiyatife bırakılmayarak, net cümleler ile ortaya konulsun. Daha mesleğinde 10 yılını tamamlamış kişiler, kayırmacılık sayesinde bu tarz birimlerde görevlendirilemesin.
  • Yüksek lisans, doktorası olan bir ebe, hemşire ve sağlık memurunun başına dışarıdan kamu yönetimi okumuş birisi sorumlu olarak görevlendirilmesin. Bir hastanede enfeksiyon oranlarında bası yarası oranı yüksek çıkıyor ise, sadece ebe, hemşire ve sağlık memuru bu durumdan sorgulanmasın. Klinik Destek Hizmetleri müdürü, Sağlık Bakım Hizmetleri müdürü, müdür yardımcıları, seçtikleri birim sorumluları, koordinatörleri de sorgulansın. Sorgulanırken, hasta bakımı için hastaneye alınan hasta bakım personelinin torpille hangi birimlerde görevlendirildiğine bakılsın önce.
  • Sağlık Bakım Hizmetleri müdür ve yardımcıları en azından yüksek lisans mezunu olanlardan seçilsin. Bu olamıyorsa yazılı başka kriterler ortaya konulsun. Kanun ve yönetmelikleri okuyup, anlayabilen, yorumlayabilen kişiler bu makamlara getirilsin. Yasa ve yönetmeliklerde yer alan husularda sağlık çalışanın hakkını da gözetebilsinler.

İl Sağlık Müdürlükleri sahadan kopuk, amsa başında sağlık yönetimi planması ve yürütmesi işlemlerini bir kerana bıraksın. Sahada yaşanan bu durumları görmezden gelemesin ve yapılan görevlendirmelerin usulüne uygun yapılıp, yapılmadığından sorumlu tutulabilsinler. 

Sağlıkta Dönüşümün gerçek anlamda başarı sağlaması, vatandaş tarafından hissedilir kaliteli hizmet almaları isteniyorsa, burada özetlemeye çalıştığımız sorunlar için artık çözüm üretme vaktidir. Keyfiliğe, benim adamım, benim yakınım, benim tanışım anlayışından vazgeçilmezse, şuanda olduğu gibi Resmi Gazete de yayımlanan yazılı kurallara rağmen, servis sorumlu hemşirelerine nöbet tutturulmaya, süpervizör (gözetmen) hemşire gündüz çalıştırılmaya, servis sorumlu hemşireleri yüksek lisans mezunu olanlardan tercih edilmemeye devam eder ve Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikler, çıkan usul, esas, genelge ve talimatlar sadece yazıda kalmaya devam edecektir.

Editör: Haber Merkezi