2011 Ocak-Şubat aylarında Ordu Devlet Hastanesinde çalışan 105 hemşire üzerinde yapılan çalışmada kullanılan analizlerde ki-kare testi, t testi, korelasyon testleri yöntemi kullanıldı. Araştırmada veriler, “Kişisel Bilgi Formu”, “Pittsburg Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ)”, ”Genel Sağlık Anketi (GSA)” kullanılarak toplandı.

Araştırmada elde edilen bulgulara göre;

Hemşirelerin %70.9’unun uyku kalitesinin düşük olduğu, %52.9’unun ruhsal sorunlar yaşadığı tespit edildi. Araştırmada veri toplanan hemşirelerin büyük kısmında uyku kalitesinin oldukça kötü olduğu belirlendi. Hemşirelerin uyku kalitesi arttıkça, ruh sağlıklarının iyileştiği saptandı. Ayrıca, eğitim düzeyleri, çalışma yılları, hemşire başına düşen hasta sayıları, haftalık çalışma saatleri ile uyku kaliteleri düzeyi arasında belirgin bir ilişki olduğu da belirlendi.

BİR ÇOK BAŞLIKTA RUHSAL SORUNLAR VAR

Bu konuda yapılan başka bir araştırma sonuçlarına göre ise; hemşirelerin yüzde 49'unun gece başına ortalama 7 saatten az uyuduğu saptanırken, genel ortalamanın ise 6,6 saat olduğunu gösterdi. Hemşirelerin % 4.5'inde aşırı gündüz uykulu olma hali saptanırken, yüzde 31'inde kronik uykusuzluk belirlendi. Hemşirelerin yüzde 13'ünün uyanık kalmak için ilaç kullandığı, yüzde 27’sinin uyumak için ilaç kullandığı tespit edilirken, yaklaşık yüzde 18.5'inin de obstrüktif uyku apnesi için orta şiddetli bir risk taşıdığı belirlendi. 

Bu verilerin kıyaslamasının daha sağlıklı olması açısından, Amerikan Uyku Tıbbı Akademisinin yetişkinlerin optimal olarak gece 7 veya daha fazla saat uyumasını önerdiğini hatırlatmak istiyoruz.