Toplam 7 sedye kapasiteli 3 ambulans uçakla 2022 yılının ilk 10 ayında yurt dışından 156, yurt içinde de 1037 hasta nakli yapıldı.

Bilindiği üzere Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hava Ambulans Operasyon Merkezinde 17 ambulans helikopter ile 3’de ambulans uçak hizmet veriyor.

Uzun menzilli hasta nakillerinde başvurulan ambulans uçaklardan 1’i İstanbul, 2’si ise Ankara’da konuşlandırılmış durumda.

2010 yılından bu yana ambulans uçaklarla yurt dışından 1244, yurt içinde 15 1957 olmak üzere toplam 17 bin 201 hastanın nakli gerçekleştirildi. Bu yılın ilk 10 ayında ise yurt dışından 156, yurt içinde 1037 hasta nakledildi. 3 ambulans uçaktan dünyada az sayıda ülkede bulunan 'Legacy 600' isimli 4 sedyeli turbo jet ile 14 de oturur şekilde hasta taşınabiliyor.

4 sağlık personeli ve 2 pilot ile Ankara'da Genel Havacılık Terminali'nde 7 gün 24 saat uçuşa hazır olan 5 bin 500 kilometre uçuş menzilli uçakta küçük cerrahi operasyonlar da yapılabiliyor.

'Tek ikmalle kıtalar arası uçuş'

Uçağın kaptan pilotlarından Ali İmren, kıtalar arası tek ikmalle uçuş yapabildiklerini söyledi. İmren, uçak ambulansın kabin bölümünde yatarak 4 hasta harici, 14 de oturarak hasta taşınabildiğini belirterek, "Son zamanlarda Afrika uçuşlarını çok yapıyoruz. Afrika uçuşları kendimiz açısından nadir çıkması nedeni ile bir risk teşkil ediyor. En son geçen hafta gittiğimiz Somali görevi ve oradaki patlama neticesinde aldığımız 4 hastayı emniyet ile sağ salim ulaştırmak bizler için gurur kaynağıdır" dedi.

3'üncü basamak yoğun bakım şartlarına sahip

Uçakta yaklaşık 4 yıldır görev yapan doktor Onur Ertezkoşan ise ambulans uçağın, 24 saat uzman doktor bulunan ileri invaziv monitorizasyonun uygulandığı laboratuvar ve radyoloji hizmetleri verilen üçüncü basamak yoğun bakım şartlarına sahip olduğunu söyledi.

Ertezkoşan, kendilerini kara ambulansı personelinden ayıran en büyük özelliğin aldıkları eğitim olduğunu belirterek, "Bu eğitimler sonucunda bizim daha çok yoğun bakım hekimi gibi çalışmamız şu aşamada en büyük fark. Onun dışında kara ambulansındaki hekim arkadaşlarımızdan hiçbir farkımız yok. Sadece sahadan hasta almıyoruz. Hastaneden hastaneye sevk sağlıyoruz. Dünyada 4 sedyeli ambulans uçaktan sayılı sayıda mevcuttur. Bizim şöyle bir artı özelliğimiz oluyor; konfigürasyonda değişiklik yapabiliyoruz. 4 sedye yahut 4 kuvöz olarak da sağlık hizmeti sunabiliyoruz. Uçağımızda küçük cerrahi girişimleri uygulayabiliyoruz" diye konuştu.

Ertezkoşan, ülkeler arası hasta naklinde hasta yakınlarının konsolosluğa başvuru yaptığına dikkat çekerek, "Ülke dışında hastanın kendisi veya herhangi bir yakını, yaralı hangi hastanede yatıyorsa ileri tetkik ve tedavi ihtiyacı var ise konsolosluklarımıza başvuruyor.

Bu sevkin olması için ön koşul Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasıdır. Komutamızda vaka değerlendiriliyor ve uygun görülürse hiç ücret almadan ülkemizdeki hastayı kabul eden uygun bir hastaneye sevki sağlanıyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi