Yazıda, Kovid-19 salgını sürecinde Bakanlık tarafından Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçildiği, ağız ve diş sağlığını ilgilendiren sağlık hizmetleri konusunda da bazı tedbirlerin alındığı, süreç içerisindeki değişiklikler göz önünde bulundurularak gerekli bazı düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.

- Acil ve zorunlu diş hekimliği hizmetleri kapsamında tanımlanmış vakalarda, kanal tedavisi, diş çekimi, protez tamiri, düşmüş/kırık dolgu yenilenmesi, kron/köprü simantasyonu vb. dental müdahalelerin mümkünse aynı seans içerisinde, değilse mümkün olan en az sayıda tedavi seansında yapılmasını sağlayacak şekilde randevu planlaması yapılacak.

- Tüm kurumlarda triaj birimleri oluşturularak hastaların aciliyet durumlarının tespiti ve ilgili birimlere yönlendirilmesi sağlanacak. Böylece bina içerisinde oluşacak hasta yoğunluğunun önüne geçilecek. Mümkün olan durumlarda triaj birimleri öncelikli olarak uzaktan iletişim yöntemleri (telefon, internet gibi interaktif yöntemler ile) kullanılarak hizmet verecek şekilde tasarlanacak. Bu birimde hastane kapasitesine uygun sayıda personel görevlendirmesi yapılacak.

- Sağlık kuruluşunda acil ve zorunlu tedaviler hariç tüm tedavi hizmetleri randevulu olacak ve kurumlardaki randevusuz hasta girişi en aza indirgenecek. MHRS randevularının düzenlenmesi, aynı seansta tedavi işlemlerinin ve tedavi sonrası ortam dezenfeksiyonunun yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde başhekimlikler tarafından yapılacak.

- Gerekli hallerde uzmanlık branşına bakılmaksızın tüm hekimlerin yoğunluk olan birimlerde görevlendirilmesi yapılacak, bu sayede mevcut iş gücünün etkin kullanımı sağlanacak.

- Nöbet hizmetlerinin planlanması, aktif diş hekimi sayısı, ulaşılabilirlik, yardımcı personel sayıları ve hasta potansiyeli değerlendirilerek il sağlık müdürlüklerince yapılacak.

- Diş protez laboratuvarlarında çalışan personel sayısı, hasta yoğunluğu ve iş kapasitesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenecek.

- Filyasyon çalışmaları kapsamında yapılan görevlendirmelerde ağız ve diş sağlığı hizmeti veren kurumlardan görevlendirilecek personel sayısı, ilgili başhekimliklerle koordineli olarak ve poliklinik hizmetlerini aksatmayacak şekilde yeniden düzenlenecek.

Milliyet'ten Aykut Yılmaz'ın haberine göre: Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Tekin imzasıyla illere gönderilen genelgede, Dünya Sağlık Örgütü'nün önerileri ve Bilim Kurulu'nun değerlendirmeleri doğrultusunda alınacak önlemler şöyle açıklandı:

Acil ve zorunlu diş hekimliği hizmetleri kapsamında tanımlanmış olan vakalarda, kanal tedavisi, diş çekimi, protez tamiri, düşmüş ya da kırık dolgu yenilenmesi, kron-köprü simantasyonu gibi dental müdahalelerin mümkünse aynı seans içerisinde, değilse mümkün olan en az sayıda tedavi seansında yapılmasını sağlayacak şekilde randevu planlaması yapılacak. Sağlık kuruluşunda acil ve zorunlu tedaviler hariç tüm tedavi hizmetleri randevulu olacak. Randevusuz hasta girişi en aza indirgenecek. MHRS randevularının düzenlenmesi, aynı seansta tedavi işlemlerinin ve tedavi sonrası ortam dezenfeksiyonunun yapılabilmesine olanak sağlayacak şekilde, başhekimlikler tarafından yapılacak.

Gerekli hallerde uzmanlık branşına bakılmaksızın tüm hekimlerin yoğunluk olan birimlerde görevlendirilmesi yapılacak. Nöbetlerin planlanması, aktif diş hekimi sayısı, ulaşılabilirlik, yardımcı personel sayıları ve hasta potansiyeli değerlendirilerek il sağlık müdürlüklerince yapılacak. Diş protez laboratuvarlarında çalışan personel sayısı, hasta yoğunluğu ve iş kapasitesi göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenecek.

Editör: Haber Merkezi