Sağlık Bakanlığı tarafından Bangladeş Halk Cumhuriyeti, Sudan Cumhuriyeti, Somali Federal Cumhuriyeti ve Nijer Cumhuriyeti'ndeki sağlık tesislerine tüm unvan ve branşlarda geçici görevle personel görevlendirme talepleri, spts.saglik.gov.tr internet adresinden alınmaya başlandı. Müracaatlar 31 Aralık 2019'a kadar devam edecek.

Görevlendirilecek Personelin Taşıması Gereken Kriterler;

a) Uzman tabip ve tabipler dahil aktif çalıştığı yerde unvan ve branşında tek olmamak,

b) Özellikli birimler (Acil Servis, Yoğun Bakım, Diyaliz, Ameliyathane vb.) için yapılacak görevlendirmelerde gerekli sertifika veya eğitim belgesine sahip olmak,

c) Başvurmuş olduğu unvan/branşta fiilen en az üç yıl çalışıyor olmak,

ç) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4/A maddesi kapsamında görev yapıyor olmak,

d) Uzman tabip, Tabip, Uzman Diş Tabibi ve Diş Tabibi dışındaki sağlık personelinin belirtilen kriterler çerçevesinde yoğun bakım ünitesi, ameliyathane, acil servis ve diyaliz ünitesi vb. özellikli birimlerde görevlendirme talep etmeleri halinde görev alacakları yıl içinde 40 yaşını, diğer sağlık hizmetlerinde 45 yaşını doldurmamış olmak,

e) İlan metninde belirtilecek diğer müracaat şartlarını taşımaları gerekmektedir.


Yurt Dışı Sağlık Personeli Nasıl Olunur? Sağlık Bakanlığı Yurt Dışı Sağlık Personeli Görevlendirme 2022 - TIKLAYIN


Hangi Ülkelere Gidilebilir?

Yurtdışı görevlendirme programıyla birlikle Bangladeş, Sudan, Somali gibi yerlerdeki Türkiye Cumhuriyeti hastanelerinde çalışılabiliyor.

Başvuru Şartları

Her yılın açıklanan kılavuzuna göre farklı başvuru şartları açıklansa da genel olarak devlette belirli bir süre çalışıyor olmak ve size uygun kontenjan olması gerekiyor.

Hangi Branşlar Yurtdışına Gidebilir?

Sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirmesi ile beraber aslında aklınıza gelebilecek her alanda görevlendirme yapılıyor. Sonuç olarak gideceğiniz yer de bir sağlık birimi ve oranın aklınıza gelebilecek tüm personel ihtiyaçları için atama sağlanıyor. Örnek vermek gerekirse;

  • Yoğun Bakım Personeli,
  • Diyaliz Personeli,
  • Ameliyathane Personeli,
  • Acil Servis Personeli,
  • Doktor, Hasta Bakıcı, Hemşire

Başvuru Şartları Neler?

Başvuru için aslında başvuracağınız yılın şartlarına bakmanız gerekiyor. 2022 sağlık bakanlığı yurtdışı görevlendirme kılavuzu, ilanı daha yayınlanmadı. Ancak ben 2021 yılındaki ilandan yola çıkarak şimdi sizlere başvuru şartlarını tahmini olarak listeleyeceğim;

  • 657 4/A kapsamında devlette çalışıyor olmak,
  • Kendi branşınızda en az 3 yıl çalışıyor olmak,
  • Acil Servis, Yoğun Bakım v.b birimler için sertifikaya sahip olmak,
  • Çalıştığınız birimde sizin yokluğunuzda idare edecek kadar personel olması,
  • 40 ya da 45 yaşını aşmamak ( birime göre değiliyor)

Başvurular Ne Zaman? & Başvuru Ücreti

Sağlık Bakanlığı’nın yurtdışı sağlık tesisi görevlendirme başvuruları genellikle her yılın başında yapılıyor. 2021 yılında 1 Şubat 2021 – 15 Şubat 2021 tarihleri arasında yapıldı.

2022 yılı yurtdışı görevlendirme başvuruları için net tarihler açıklanmadı ama muhtemelen Ocak-Şubat 2022 tarihlerinde başvurular açıklacaktır. Sağlık bakanlığı bu program için herhangi bir başvuru ücreti talep etmiyor.

Sağlık Bakanlığı Yurtdışı Görevlendirme Ücretleri

Peki sağlık bakanlığının yurtdışı görevlendirmesinde maaşlar, ek ücretler ne kadar? Aslında bakarsanız bu genel olarak devletin yurtdışı görevlendirme konusunda belirli bir karara dayanıyor.

Öncelikle Türkiye’deki maaşınız devam edecek yani çift maaş alacaksınız. Ek olarak da günlük kadro derecenize göre ortalama 80-100 dolar arasında bir ücret alıyorsunuz.

Yani kaba hesapla fikir fermesi açısından alacağınız aylık maaş 2500-3500 dolar seviyesinde olacak. Yani oldukça iyi bir maddi şart sunduğu ortada.

Başvurular Nasıl Değerlendiriliyor;

Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan yönergede; Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri ve Yurtdışı Sağlık Birimleri Daire Başkanı, Kamu Hastaneler Genel Müdürlüğü Döner Sermaye ve Bütçe Daire Başkanı ile Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen birer Daire Başkanı olmak üzere 5 kişiden oluşan Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görev Talep Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Komisyon tarafından başvuranlar arasından görevlendirme kriterlerini taşıyan personel arasından değerlendirme yapılarak görevlendirilecek personele ait liste oluşturulacağı belirtilmiştir.

Yurt Dışı Sağlık Tesisleri Görev Talep Değerlendirme Komisyonunun, görevlendirilecek personelin taşıması gereken kriterlerin eşit olması durumlarda nasıl seçim yaptığı bilinmemektedir. Başvuru yapan, başvurusu kabul edilen ve reddedilenlerin listesi gerekçeleriyle yayımlamamaktadır. Bu durum; Sağlık Personelleri arasında Yurtdışı geçici görevlendirilmelerinde torpil yapılıyor anlayışına sebebiyet vermekte ve bu nedenle başvuru sayısında düşüş yaşanmaktadır. Sağlık Bakanlığı, Yurtdışı geçici görevlendirilecek personel (kabul-red) listesini gerekçeleriyle birlikte yayımlaması gerekmektedir.