CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakan Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle 2018 yılında soru önergesi verdi. Kahvedeki kanserojen madde iddiaları hakkında soru önergesi hazırlayan Milletvekili Gürer, Amerika Birleşik Devletleri‘nin Los Angeles eyaletinde bir mahkemenin dört kahve şirketinin ürünlerine kanser uyarısı koyması gerektiği yönünde verilen karara dikkat çekerek Sağlık Bakanlığı’na ülkemizde bu yönde inceleme yapılmakta mıdır? sorusunu yöneltti.

Verilen soru önergesine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 4 yıl sonra 2022 yılı temmuz ayında dönüş yaparak kahvenin insanlar için kanser yapmayan maddeler grubuna dahil olduğunu, Sağlık Bakanlığının kahvenin kavrulması sırasında ortaya çıkan kimyasalların kanser yapıp yapmadığına dair herhangi bir çalışma yürütmediğini vurguladı.

Koca, “En son 2016 yılında, Uluslararası Kanser Araştırma Ajansının (İARC) yayımladığı raporda kahvenin insanlar için kanserojen olduğuna dair yeterli kanıt olmadığı belirtilmiş olup, kanser yapmayan maddeler grubuna dahil edilmiştir. Bakanlığımız tarafından ise kahvenin kavrulması sırasında ortaya çıkan olası kanserojenlere dair bir çalışması bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

Koca’nın soru önergesine verdiği cevabı değerlendiren Gürer ise, “Farklı ürünler için ortaya konan iddialar kapsamlı ele alınmalıdır. Sonuçta insan sağlığı söz konusu. Kahve için kamuoyuna yansıyan iddialar var. Yaygın tüketilen kahve özellikle gençler arasında da yayılıyor. Sohbetlerin ve ziyaretlerin vazgeçilmezi kahveye yönelik olarak, bakan yeterli bir kanıt olmadığını içeren 2016 yılı uluslararası kanser araştırma ajansı verilerini dayanak gösterdi” dedi.