Sağlık Bakanlığı 3+1 Eş Durumu Tayini Şartları

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde 663 KHK kapsamında 45/A olarak sözleşmeli sağlık personeli şeklinde istihdam edilen çalışanların eş durumu (aile birliği) mazeretine istinaden yer değişikliği (tayin) başvuruları 24 Ocak 2022 itibariyle başladı. 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 45/A Maddesine Tabi Sözleşmeli Sağlık Personelinin Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değiştirmesine İlişkin Usul ve Esaslar çerçevesinde İlana çıkılan Sağlık Bakanlığı 3+1 Eş Durunu Tayini için adaylar 24 Ocak 2022 – 31 Ocak 2022 tarihleri arasında başvurularını Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü internet adresinde (https://yhgm.saglik.gov.tr/) yer alan Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden yapabilecekler. Bunun için e- Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi ile giriş yapılması gerekiyor. "3+1 Sözleşmeli Eş Durumu Tayini Nasıl Yapılır?" başlıklı haberimizi inceleyerek ilanla ilgili özet bilgilere ulaşabilirsiniz.

3+1 45/A Sözleşmeli Sağlık Personelinin Eş Durumu Kurası

3+1 sözleşmeli sağlık personelinin 2022 yılı 1. dönem eş durumu yer değişikliğine başvurabileceği boş pozisyonları incelemek için buraya tıklayabilirsiniz. Adaylar boş pozisyon sayısını aşmayacak şekilde talep ettikleri ilin boş pozisyonlarından birine noter huzurunda çekilecek kura sonucu atamaları yapılacaktır. Başvurusu kabul edildiği halde, boş pozisyon ilan edilde başvuru sayısının fazla olması ve boş pozisyon kalmamasından dolayı ataması yapılamayanlar için;

  1. Bir sonraki kura dönemine kadar başvuru yapılan ilde herhangi bir nedenle boş pozisyon oluşması halinde kurasız aile birliği atamaları yapılacaktır,
  2. Başvuru yapılan ilde Bir sonraki kura dönemine kadar geçecek sürede o ile pozisyon ihdas edilmesi durumunda yine kurasız eş durumu atamaları yapılacaktır.

Sağlık Bakanlığı 3+1 Eş Durumu Tayini

  • 3+1 sözleşmeli sağlık personelinin Eş durumuna istinaden bu kura kapsamında atamalarının yapılabilmesi için, eşinin bulunduğu ilde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon olması
  • Kuraya başvuracak sözleşmeli sağlık personelinin bulunduğu ilde en az 1 yıl görev yapmış olması
  • Kuraya başvuracak sözleşmeli sağlık personelinin eşinin Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşu personeli olması yada diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olması şarttır.
  • Bu kuraya 4B'li sözleşmeli sağlık personeli başvuru yapamaz. Sadece 3+1 sözleşmeli sağlık personeli başvuru yapabilecektir.

BAŞVURU YAPACAK 3+1 SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİNİN EŞİNİN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR;

Yukarıda da belirttiğimiz üzere kuraya başvuru yapacak 3+1 sözleşmeli sağlık personeli, bulunduğu ilde 1 yıl görev yapmış olması gerekmektedir. Bu şartı taşıyanların eşlerinde aranacak şartlar şu şekildedir;

  1. Sağlık Bakanlığı veya bağlı kuruluşu personeli olduğunu, eğer engelli ise engel durumunu, 

  2. Kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olduğunu ve ilgili mevzuatı gereği yer değiştirmesinin mümkün olmadığını veya görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmadığını,

  3. İlgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi ve kadrolu personel olarak Türk silahlı kuvvetlerinde veya mülki idare amirliği, milli istihbarat, emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri sınıflarından birinde görev yaptığını veya hâkim ya da savcı olduğunu,

  4. Yukarıda yer alan maddelerde belirtilenler hariç, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olduğunu,

  5. Eşi engelli personel olanlardan, eşinin kadrolu personel olduğunu gösterir ilgili kamu kurum veya kuruluşunun atamaya yetkili biriminden alınmış belge ve eşinin engel durumunu gösterir sağlık kurulu raporunun onaylı örneği ile, belgelendirenler eşinin görev yaptığı ildeki aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyona yer değişikliği talebinde bulunabilecektir.

HİZMET SÜRESİ HESABI NASIL YAPILACAK?

Hizmet süresinin hesabında; 14 Mart 2022 tarihi itibariyle fiilen bir yıl çalışma esas alınacak, hizmet sözleşmesinin 8 inci maddesindeki izin süreleri ile hafta sonu ve resmi tatil günleri fiili çalışma sayılacaktır. Başvuru yapacak adaylar, kura takviminde belirtilen tarihler arasında PBS üzerinden başvuru formunu elektronik ortamda kaydedip kesinleştireceklerdir. Kesinleştirme işlemi yapıldıktan sonra başvuru bilgilerinde değişiklik yapılamayacaktır. Kesinleştirilmeyen başvurular dikkate alınmayacaktır. Kesinleştirilen başvuru formu fiziki evrak olarak ayrıca Bakanlığa gönderilmeyecektir.
Başvuru yapacak adaylar kura takviminde belirtilen tarihler arasında başvurularını sistem üzerinden kesinleştirdikten sonra PBS üzerinden Ek–1 formunda belirtilen eşinin çalışma durumuna uygun istenen belge/belgeleri temin ederek elektronik ortamda sisteme okunaklı olacak şekilde yükleyeceklerdir. Sisteme yüklenen bu belgeler fiziki evrak olarak ayrıca Bakanlığa gönderilmeyecektir.

Başvurular, anılan mevzuata göre incelenecek, başvuru evraklarının incelenmesi neticesinde uygun görülen ve uygun görülmeyen başvurular, ret gerekçeleri ile birlikte tebligat yerine geçmek üzere 23 Şubat 2022 Çarşamba günü PBS üzerinden ilan edilerek, elektronik ortamda itirazlar alınacak ve neticeleri PBS üzerinden ilan edilecektir.

Belgeleri eksik olan, ilan metninde belirtilen süre içerisinde başvurmayan, istenen belgeyi belirtilen süre içerisinde sisteme yüklemeyen, yanlış müracaatta bulunan, PBS üzerinden kesinleştirilmeyen başvurular geçersiz sayılacaktır.
Gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin başvuruları iptal edilecektir. Sehven kuraya dâhil edilen ve kura sonucunda yerleştirilenlerin atamaları yapılmayacak olup yapılmış olsa dahi iptal edilecektir. Ayrıca bu kişiler hakkında, 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri uygulanmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

EŞ DURUMU NEDENİYLE YER DEĞİŞİKLİĞİ TALEP EDEN 663-45/A SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİNDEN İSTENEN BELGELER (EK – 1)

1- Eşi kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olarak çalışanlardan, eşinin kadrolu personel olduğunu ve ilgili mevzuatı gereği yer değiştirmesinin mümkün olmadığını veya görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmadığını gösterir ilgili kamu kurum veya kuruluşunun atamaya yetkili biriminden başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış belgenin aslı veya onaylı örneği.

2- Eşi ilgili mevzuatı uyarınca zorunlu yer değiştirmeye tâbi olarak Türk silahlı kuvvetlerinde veya mülki idare amirliği, milli istihbarat, *emniyet hizmetleri, jandarma hizmetleri, sahil güvenlik hizmetleri sınıflarından birinde görev yapan veya hâkim ya da savcı olanlardan, eşinin kadrolu personel olduğunu ve görev yerini gösterir, kurumunun atamaya yetkili biriminden başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış belgenin aslı. Ataması yapıldığı halde henüz yeni yerinde göreve başlamamış olanlardan, atama kararının onaylı örneği ile birlikte kurumunun atamaya yetkili biriminden başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış ayrılış/başlayış işlemlerinin yapılacağına dair belgenin aslı. (*) Emniyet hizmetleri sınıfında görev yapanların belgelerindeki “Ayrı Durumu” bölümünde “Aktif/Faal” ibaresi bulunması gerekmektedir.

3- Eşi birinci ve ikinci madde kapsamında olmayanlardan; eşinin diğer kamu kurum ve kuruluşlarında kadrolu personel olarak çalıştığına dair kurumunun atamaya yetkili biriminden başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış görev belgesinin aslı veya onaylı örneği,

4- Eşi engelli personel olanlardan, eşinin kadrolu personel olduğunu gösterir ilgili kamu kurum veya kuruluşunun atamaya yetkili biriminden başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış belgenin aslı veya onaylı örneği ile eşinin engel durumunu gösterir sağlık kurulu raporunun onaylı örneği

5- Eşi Sağlık Bakanlığı bünyesinde stratejik personel, kadrolu, 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre sözleşmeli, 4924 sayılı Kanun’a göre sözleşmeli, 5258 sayılı Kanuna göre sözleşmeli veya 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye ekli (II) sayılı cetvelde belirtilen pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak çalıştığını gösteren başvuru tarihi itibariyle son bir ay içinde alınmış belge. Eşinin engelli personel olması halinde, engel durumunu gösterir sağlık kurulu raporunun onaylı örneği eklenecektir.

AÇIKLAMALAR VE UYARILAR

1-PBS başvurunuzu kesinleştirdiğinizden emin olunuz. PBS üzerinden kesinleştirilmeyen başvurular değerlendirmeye alınamamaktadır.

2-Başvurunuzu kesinleştirdikten sonra açılacak olan “Belge Ekle” formu üzerinden istenen belge/belgeleri sisteme yüklemeyi unutmayınız. Talebinizin değerlendirmeye alınabilmesi için istenen belgelerin eksiksiz ve usule uygun olarak düzenlenmiş olması gerekmektedir.

3-Evlilik durumunuza ait bilgilerin doğruluğu, 16/11/2006 tarihli ve 2006/11249 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kimlik Paylaşımı Sistemi Yönetmeliği çerçevesinde Bakanlığımızca kontrol edilecektir. Kimlik Paylaşım Sistemindeki bilgiler esas alınacağından, aile cüzdanı fotokopisi veya nüfus kayıt örneği gibi belgeleri göndermeyiniz.