Sağlık Bakanlığı tarafından 31.03.2022 tarihinde yayınlanan görüş yazısı tüm kurumlarında icap nöbetlerinin sadece uzman hekimlere ödenebileceğini belirtmesinin ardından hastaneler ne yapacağını bilemez bir durumda olduğu ileri sürüldü.

Bakanlığın Genelgesinin soncuunda icap nöbeti modülünün sistem kaldırıldığı belirtilirken, çoğu devlet hastanesi ve eğitim araştırma hastanesinde icap nöbeti tutan eczane, diyaliz gibi bölümler başta olmak üzere hekim haricindeki sağlık personeline icap nöbeti tutturulaması nedeniyle büyük kaos yaşandığı iddia ediliyor. Hastaneler mesai saatleri dışında acil ilaç lazım olduğunda yada acil diyaliz hastası olduğunda sağlık personelini evinden getirtemediği için ne yapacağını bilemez durumda olduğu ileri sürüldü.

HASTANELER NE YAPACAĞINI BİLEMEZ DURUMDA

Personel sayısı yetersi olduğundan nöbetli sisteme geçemeyen bir çok hastane, Bakanlığın son genelgesi nedeniyle icap nöbeti de tuttuamadığı için ne yapacağını bilemez durumda olduğu söyleniyor. 

BÜROKRATLAR BU SIKINTILARI BİLMİYOR MU?

Örneğin; hastanede tek eczacımı var. Bu eczacı mecburen her gece ihtiyaç halinde, gidip ilaç veriyordu. Dolayısıyla icap nöbeti tutmuş oluyordu. Ancak doktor dışında sağlık çalışanlarına icap ücreti ödenmesi Genelge ile yasaklandığı için icap nöbet ücreti alamayan eczacı haliyle hastaneye gelmek istemiyor. Peki bu durumu bürokratlar bilmiyor mu? İsteseler bu sorunu çözemezler mi? Bakanlıkta etkin ve yetkin olduğunu ortamlarda ballandıra ballandıra ifade eden büyük bürokratlarımızın bu sıkıntıları görevli bilerek, çözüme kavuşturması gerek miyor mu?

BAZI İDARECİLER ZORLAMA İCAP TUTTURUYOR

Öte yandan bazı idarecilerin ücret ödenmemesine rağmen sağlık çalışanlarına icap nöbeti tutturmaya zorladığı belirtilirken, sağlık hizmetinin devam etmesi isteniyorsa zorlama ücretsiz icap nöbetleri yerine çalışanların hakkının eksiksiz verileceği düzenlemenin biran önce çıkartılması gerekmektedir. 

YILLARDIR ÇÖZÜLEMEYEN İCAP SORUNU!

İhtiyaç halinde sağlık çalışanları evlerinden icap nöbeti için hastaneye çağrılmaktadır. Yasa çerçevesinde ise en fazla 120 saat icap nöbeti tutulması gerekirken yıllardır çalışanlar bu saatin üzerinde icap nöbeti tutmaya mahkum bırakıldı. Sayıştay uzman görüşü ve Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşüne göre uzman doktor dışındaki çalışanlara icap nöbeti de tutturulamaz, icap nöbet ücreti de ödenemez hükümleri var. Bakanlık da bu görüşleri dikkate alarak sağlık çalışanlarına icap nöbet ücreti ödenmeyeceğini yayınladığı Genelge ile ortaya koydu. Ancak sağlık çalışanları haklarını alamadıkları halde icap nöbeti tutmak zorunda bırakılmamalıdır. İnsanımız için en kutsal görevi yapan sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı eksiksiz verilmeli adalet herkes için eşit olmalıdır.


Hekim Dışı Personele İcap Nöbeti Ödenir mi? İşte Bakanlığın Görüş Yazısı! - TIKLAYINIZ


SEMİH DURMUŞ, 1 YIL ÖNCE BAKAN TALİMAT VERDİ DEMİŞTİ

Öte yandan 9 Mart 2021 tarihinde Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile görüşen yetkili sendika Genel Başkanı Semih Durmuş, Bakan ile yaptığı görüşmeyle ilgili olarak "Bakan Koca'nın icap nöbet ücretlerini ve tıbbi malpraktis cezalarını sorun olmaktan çıkarmak amacıyla talimat vermiş bulunmaktadır." açıklamasının ise havada kaldığı görüldü. Semih Durmuş'un açıklaması için tıklayınız.Bakan Koca'nın Semih Durmuş'un açıklamasına göre icap nöbeti sorununun çözümü için verdiği talimatı hangi bürokratların uygulamadığı yada ciddiye almadığı merak edilirken diğer taraftan Bakan Koca'nın gerçekten böyle bir talimat verip vermediğinin açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.