Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Mal, Hizmet Ve Sermaye Giderlerinde Tasarruf iş ve işlemleri Bakanlığın tasarruf konusuna ciddi bir şekilde yaklaştığı izlenimi veriyor. Buradan hareketle hastanelerde verilen yemek hizmetleri konusuna değinerek, basit bir hesapla bakanlığın dolayısıyla Kamunun ne kadar kar edebileceğini gözler önüne sereceğiz.

Sağlık camiasının bildiği üzere hastanelerde yemek hizmetleri satın alma yöntemiyle alınmakta, hizmet alımı yöntemi uygulandığı için yöneticilerin özellikle yemek sayısının belirlendiği rasyonların düzgün çıkarılması ve yemek yemeyen hastalar ile diyet yemek yiyen hastaların düzgün yazılması tasarruf tedbirleri açısından basit gözüküyor olsa bile oldukça önemli bir tedbirdir. 

Şöyleki; 

Ülkemizdeki hastane sayısını 800 olarak kabul edersek, her hastanede 1 gün içersinde öğle ve akşam yemeğini baz alarak, bu yemeklerde sadece 2 'şer kişin yemek yemediği halde rasyona yazıldığını düşünelim. Evet, 2 kişi yemek yemediği haldde rasyona yazıldı diyelim. Bir yemek ücret bedelini de 6 TL olarak kabul edelim. Öğle yemeği= 12 TL Akşam Yemeği 12 TL. 2 Kişinin bir günlük bir hastaneye fazladan yemek bedeli: 24 TL. 800 hastane olduğunu varsaymıştık, 800 Hastanede X 24 TL'den = 17.200 TL. Sadece rasyonların düzgün yazıldığı yada kontrol edildiğinde 1 günlük kar miktarı 17.200 TL.

Tabi bunun birde yemek yemediği halde yemiş gibi gösterilen hastane personellerini düşünmemiz gerekiyor. Varın hesapları siz hesaplayın. 

Şimdi hastane idaricilerimize bir kaç soru sormak istiyoruz;

  1. Dilekçeyle idarenize başvuran ve yemek yemediğim halde ismim yemek listesinde gözüküyor diyen başvuruları dikkate alıyor musunuz?
  2. Kurumunuzda yemek yiyen personel sayısı nasıl ve neye göre belirleniyor?
  3. Yemekhane hizmetlerinde Teknik şartnamede yer alan sayıda ve özellikte personel çalıştırılıyor mu?
  4. Yemeklerin teknik şartnamede yer aldığı şekilde çıkması sağlanıyor mu? 
  5. Personelin vermiş olduğu yemek ile ilgili şikayet dilekçelerinin gereği yapılıyor mu?

Bazı hastanelerde personel yemegi beğenmediği için yemege çıkmadığı yada sadece yemeğin yanında verilen suyu aldığı duyumları bizlere kadar ulaşmaktadır. Yani kurum, 1 suya yemek ücreti ödemektedir. Sağlık Bakanlığının müfettişleri aracılığıyla, yandaş candaş şirket gözetümü yapmadan, yemekhane hizmetleri alımıen tarafsız şekilde denetlemeye tabi tutmalıdır. Bu şekilde bile büyük tasarruf yapılabileceğini tüm sağlık personelleri de çok iyi bilmektedir.