Sağlık Bakanlığı Eş Durumu Tayini Eş Özel Sektörde İse Nasıl Oluyor?

Eskiden eş durumu tayini almak için iki eşinde memur olması gerekiyordu. Bildiğiniz üzere artık memurlar, eşi özel sektörde çalışsa dahi tayin isteyebiliyor. Bizde bu haberimizde tarafımıza bir sağlık personeli tarafından iletilen bir soruya yanıt aramaya çalışacağız.

SAĞLIK BAKANLIĞI EŞ DURUMU TAYİNİ ÖZEL SEKTÖR

Sağlık Bakanlığında sağlık personeli olarak görev yapmaktayım. Eşim Özel bir şirkette bilgisayar mühendisi olarak çalışıyor. Farklı illerdeyiz. Sağlık Bakanlığı eş durumu tayini özel sektör için geçerli midir? Sağlık Bakanlığı eş durumu tayini özel sektör için şartlar nelerdir? Konu hakkında bilgilendirme yapar mısınız?

EŞİ ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONELİ EŞ DURUMU TAYİNİ

Sağlık Bakanlığı Atama Ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 20. Maddesi, Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliği ile alakalı hükümler içermektedir. Bu hükümlerden biride, Memurun, kamu görevlisi olmayan eşinin yanına tayin istemesi ile alakalıdır. Eşi özel sektörde çalışan memurun tayin hakkı bulunmaktadır. Lakin Bununda bazı şartları vardır.

SON 4 YIL İÇİNDE 720 GÜN PRİM ŞART

Özel sektörde çalışan eşin yanına tayin almak isteyen memurun, kamu görevlisi olmayan eşinin tayin istenen ilde son 4 yıl içinde 720 gün priminin yatmış olması gerekmektedir. Sağlık Personeli takipçimiz bize detay vermediği için biz bir hikâye yazalı ve varsayım üzerinden konuyu anlatmaya çalışalım.

Örneğin bilgisayar mühendisi olan eş Ankara’da görev yapıyor. Farz edelim ki, sağlık personeli memur ise Yozgat ilinde görev yapsın. Mevzu Yozgat’da görev yapan sağlık personeli, Ankara’ya özel sektörde çalışan eşinin yanına tayin istenecek. Bugün yani 24 Şubat 2020 tarihi itibariyle başvuru yaptıklarını varsayarsak, özelde çalışan eşin 24 Şubat 2016 tarihi ile 24 Şubat 2020 tarihleri arasında, Ankara’da, en az 720 gün sosyal güvenlik primi yatırıldığını belgelemesi gerekiyor.  Burada önemli olan huşular 4 yıl İçinde tayin istenen ilde 720 gün prim yatması unsurudur.

Biz bu haberi tarafımıza iletilen soru üzerinden hazırladık. Haberimizde özelde hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış bir kişiden bahsediliyor. Kendi primini yatıran esnaf ve iş yeri sahipleri içinde konu aynı mevzuat üzerinden değerlendirilmektedir.

Editör: Haber Merkezi