Yaptığı açıklamada, Koronavirüs ile ilgili gelişmeleri yakından takip etmek üzere, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Merkezinde görevlendirilen iki kurul üyesinin bugün Cenevre’ye gittiğini belirten Koca, şöyle devam etti:

“Ayrıca ülkemizin uzun zamandır geçerli olan, sık sık bilim kurullarının önerileri ile güncellenen ‘Pandemi Eylem Planı’ mevcut. Salgın olduğunda tedbir alan değil önceden her yıl olabilecek salgına karşı eylem planı içinde olduğumuzu ve tedbirleri aldığımızı söylemek istiyorum.”

Bakan Koca, yeni tip koronavirüs salgınının duyulmasından itibaren yapılan hazırlıklara ilişkin olarak şunları aktardı:

“Tedavi için gerekli serum stokumuz ecza depolarımızda mevcut olup üretilen bu ürünler için çok hızlı ülkemizde üretim yapılabilmesi de planlandı. Antiviral ilaç stokumuzun da yeterli bir şekilde Halk Sağlığı depomuzda mevcut olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Pandemi Eylem Planı’nda karantina amaçlı kullanabileceğimiz sağlık tesislerimizi de belirlediğimizi ifade etmek istiyorum. Burada tehdit zamanlarında buna göre yapılanmalarını ve nasıl çalışacaklarına dair planlarımızın da hazır olduğunu, özellikle hastane kapasitelerinin yetersiz kalabileceği durumlarda istediğimiz yere kurabileceğimiz 50 yataklı 48 sahra hastane-miz mevcut. Bu hastanelerin kurulması da 24 saatte olabilmektedir.”

“Mevsimsel grip vakalarının sayısında da düşüş gözlemliyoruz”

Bakanlık olarak önceliklerinin yeni tip koronavirüsün Türkiye'ye girişini engellemek olduğuna işaret eden Koca, bununla ilgili havaalanlarında, sınır kapılarında sürekli gözetimler yapıldığını belirtti. Koca, Çin’den Türkiye’ye gelen uçuşların da tedbiren ay sonuna kadar durdurulduğunu hatırlatarak, “Tüm yurt dışı kaynaklı uçuşlarla gelen yolcuları termal kamera, karantina odası, negatif basınçlı sedye dahil olmak üzere hizmeti yapmaya, şüpheli vaka olursa tecrit edilmek üzere de gerekli tedbirlerin hazır olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu.

Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Koronavirüs konusundaki halkımızdaki farkındalık seviyesinin yüksek olması sayesinde vatandaşlarımız sağlıklarını korumak için aldıkları tedbirlere de daha fazla dikkat etmeye başlamışlardır. Bu dönemde sık el yıkamak, öpüşme ve tokalaşmadan kaçınılması, gribal enfeksiyon geçirenlerin kalabalık ortamlardan uzak durması, başkalarına bulaştırmamak için maske kullanması gibi tedbirler sayesinde mevsimsel grip vakalarının sayısında da düşüş gözlemliyoruz.”

Yerli kit kullanımda

Sağlık Bakanı Koca, yeni tip koronavirüs için mevcutta kullanılan testlerin 4-24 saat arasında sonuç verebildiğini hatırlatarak bu konuyla ilgili Bakanlığın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce daha hızlı sonuç veren yerli bir kit üzerinde çalışmaya başlandığını vurguladı.

Koca, şöyle devam etti:

"Bu kit, geçen hafta tamamlandı. Bu kitin ortalama test sonucunu verdiği süre 90 ila 120 dakikaya kadar düşebildi. Geçen hafta perşembe günü laboratuvarımızda bu kit kullanılmaya başlandı, doğruluğu yüzde 100’e yakın, yüzde 995 oranında olan bir teknik olduğunu özellikle söylemek istiyorum.”

Çin’den getirilen kişilerin sağlık durumuna ilişkin de bilgi veren Koca, “Zekai Tahir Burak Hastanesinde gözetim altında tuttuğumuz yolcularımızla ilgili 3. kez alınan numunelerin sonuçları negatif çıktı” dedi.

Bu kişilerin bugün itibarıyla gözlem altında bulundukları 10. günlerinin tamamlandığını dile getiren Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Bilim Kurulumuzun önerisi doğrultusunda özellikle seyahat esnasında güvenli yaklaşım içinde bulunan olan sağlık personelimiz ve uçuş mürettebatımızın hastaneden 10. günü tamamlandıktan sonra çıkarılmalarını, evde yine sağlık personelimiz tarafından gözetim altında 14 güne tamamlanması kararı verildi.”

“Türkiye’nin sağlık sistemiyle gurur duyalım”

Türkiye’nin sağlık sistemiyle, özellikle fedakar ve özverili sağlık personeli ile gurur duyulması gerektiğini vurgulayan Bakan Koca, “Dünyanın bu kadar örnek gösterdiği bir sağlık sistemine sahibiz. Van’da ilk araca ulaşan ekip, sağlık ekibiydi. 23 dakika sonra oradaydı. Elazığ’da 8 saatte 2 bin 625 kişi Türkiye’nin her yerinden geldi. Bazı şeyleri lütfen, bazı şeylerin üzerinden siyaset yapmayalım. Gerçeği görelim” değerlendirmesinde bulundu. 

Editör: Haber Merkezi