Uzun süredir memurların gündemini meşgul eden 3600 ek gösterge üzerinde süren belirsizliklere her geçen bir yenisi ekleniyor. Bu zamana kadar yapılan açıklamalarda 3600 ek göstergenin Sağlık Bakanlığında sadece hemşire kadrosunda görev yapan personelleri kapsayacağı söylendi. Bugün Bakanlar Kurulu toplantısı sonunda Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim KALIN'ın konuyla ilgili açıklamasında da 4 meslekte ( öğretmen, polis, imam,hemşire) tek seferde çıkacak bir kanunla düzenleme yapılacağını deklare edildi. 

AYNI GÖREV TANIMINDAKİ PERSONELLERE FARKLI ÜCRET ÖDENMESİ NE KADAR ADALETLİ OLUR?

Sağlık Bakanlığında 3600 ek göstergeyi sadece hemşirelerin mi alacağı yoksa diğer ünvanlarıda kapsayacağı konusunda büyük bir muamma bulunuyor. Çünkü yapılan son yasal değişiklikte hemşireler ile sağlık memurları eş değer meslek olarak kabul edilmişti. Öyle ki sağlık memuru kadrosunda bulunanlara hemşireliğe geçiş hakkı verilmişti. Buna ilaveten Ebelerin görev tanımlarında ise hemşirenin yaptığı tüm işlemleri yapar ayrıca doğuma yardımcı olunur denilmektedir.  Tüm bunlara ilaveten hekim dışı çalışan sağlık personellerinin tamamının görev tanımları birbirlerinin hemen hemen aynısı olmakla beraber çalışma olanlarınıda ortak kullanmakta oldukları bilinmektedir.

Acil serviste hemşireden sağlık memuruna paramedikten ebeye kadar tüm branşlar aynı işi yapıyor. Aile hekimliğinde ebe hemşire sağlık memuru ve ATT'ler aynı işi yapıyor. 

ADALET VE HAKKANİYET YİNE Mİ KAYBEDECEK?

Sağlıkta hemşire, sağlık memuru, ebe, vb meslekle ilgili lisans mezunu branşlarının tamamına 3600 verilmesi gerekmektedir. Bunun dışındaki uygulamalar adaletten ve hakkaniyetten uzak olacaktır. 

PERSONEL HUZURSUZLUĞU ŞİMDİDEN BAŞLADI

Çalışma barışı için personel arasında huzursuzluk çıkmaması adına 3600 tüm sağlık çalışanlarına verilmedir. Maliyet hesabı yapıp sadece hemşirelere 3600 verip diğer branşlara bu hak verilmezse sahada ciddi sorunlar yaşanır. Aynı işi yapanlara aynı hak verilir. Bu temel bir sosyal kuraldır.