Sözleşmeli sağlık personellerinin eş durumuna istinaden yani aile birliği kapsamında ilan duyuruları Bakanlık web sitesinden (yhgm.saglik.gov.tr) adresinde yayınlandı. Yayınlanan duyurulara göre son başvuru tarihi 31.01.2022 olarak belirlendi. Bakanlığın ilan metninin tamamı ile diğer bağlantılara haberimizin sonunda yer vereceğiz.  Sağlık Bakanlığı 3+1 Sözleşmeli sağlık personelleri aile birliğini sağlamak üzere yer değişikliği tayini için başvurularını 24 Ocak 2022 – 31 Ocak 2022 tarihleri arasında yapmaları gerekmektedir. Başvuru için yine aşağıya linkini bıraktığımız Personel Bilgi Sistemi (PBS) alanını kullanmaları gerekmektedir. Bu alana girişi e- Devlet Kapısı Kimlik Doğrulama Sistemi ile yapılmaktadır. Öte yandan adaylar, saglikpersonelihaber.net tarafından hazırlanan ve bugüne kadar 100 bin sağlık personelinin inceleyerek faydalandığı  "3+1 Sözleşmeli Eş Durumu Tayini Nasıl Yapılır?" başlıklı haberimizi inceleyebilirler. 

Sağlık Bakanlığı Eş Durumu Tayini Kurası 2022

Sözleşmeli bir sağlık personeli;

a) Eşi Sağlık Bakanlığı bünyesinde ise çalıştığı kurumda 1 yılı doldurunca tayin isteyebilir.
b) Eşi Sağlık Bakanlığında çalışmıyorsa, çalıştığı kurumda bir yılı doldurduktan sonra tayin isteyebilmesi için eşinin mutlaka kadrolu olması gerekmektedir.
c) Eşi özel sektörde 4-A’lı ise eşinin 4. yılını tamamlaması ve kesintisiz 720 gün SSK primi olması gerekiyor.
d) Eşi Sağlık Bakanlığına bağlı üniversite hastanesinde çalışıyorsa 1. yılını doldurunca tayin isteyebilir.
e) Eşi YÖK’e bağlı üniversite hastanesinde çalışıyorsa, eş tayini isteğine red cevabı gelir.

Aile Birliği (Eş Durumu) Tayinlerinde Yapılan Düzenlemeler

  1. Daha önce Sağlık Bakanlığında çalışan memur, sözleşmeli eşinden dolayı nakil isteyemiyordu. Bu engel "kamu personeli" ifadesiyle kaldırılmıştır. Dolaysıyla kurum içinde memur eş, sözleşmeli eşten dolayı nakil isteyebilecek. Aile Birliği mazeretine istinaden yapılacak tayinlerde usul ve esaslar bu yönetmeliğe göre düzenlenmiştir. tıklayınız.
  2. Tayinlerdeki kıdem sıralaması değişmiştir. Daha önce 4, 3 ve 2 yıllık öğrenim mezunu olma şeklinde yapılan uygulama kaldırılmıştır. Tabip dışındaki diğer unvanlar eşitlenmiştir. Dolaysıyla biri sağlık memuru diğer teknisyen olan aile nakil istediğinde, unvanda eşitlik olduğu için, aile birliği D veya C hizmet grubu bir ilde sağlanacaktır. D veya C'de birleşme sağlanamıyor ise unvan/branş bazında hangi ilde daha az doluluk var ise aile brliği o ilde sağlanır.
  3. Eşi farklı bir kurumda çalışanlar için ayrıntılı bir düzenleme yapılmıştır. Buna göre eşi; kaymakam, vali, polis, hakim, savcı, askeri personel olanların ataması eşinin görev yaptığı yere ataması yapılır. Yine eşi öğretim üyesi olanların nakli, eşinin görev yaptığı yere yapılır.
  4. Eşi farklı bir kurumda çalışan ve eşinin yanına nakil olmak isteyen sağlık personeli için, naklen gitmek istediği yerin kendi unvan ve branşında C veya D hizmet grubunda olup olmadığına bakılır. Eğer C veya D ise nakli eşinin görev yaptığı yere yapılır. Aksi halde ilgili kurumla koordinasyon sağlanır. Eşinin görev yaptığı kurumun başka yerde teşkilatının bulunmaması, kadro veya mevzuatı açısından aile birliği mazeretine dayalı atanma imkanının olmaması halinde talebi değerlendirilir.
  5. Eşi özel sektörde çalışanlar için daha önce "müracaat tarihi itibari ile en az üç yıl, son bulunduğu yerde kesintisiz en az iki yıl prim ödediğini veya Bağ-Kur sigortalısı olanların Bağ-Kur borçlarını yapılandırdıklarını," şeklinde olan şart "kesintisiz 3 yıl" şeklinde değiştirilmiştir.
Editör: Haber Merkezi