Bilgisayar uzmanı, doktor, mühendis ve teknisyenler başta olmak üzere özellikle sağlık sektöründe yaşanan personel açığı Almanya’dan sonra İsviçre’de de görüldü. İsviçre'de sağlık sektöründe yaklaşık 15.000 personel açığı olduğu belirtilirken otelcilik gibi hizmet sektöründe ve diğer alanlarda ise 85.000 işçi aradığı Sözcü gazetesine haber oldu.

Uzun zamandır doktor açığını kapatmaya çalışan ancak bunda başarısız olan İsviçre, Yaşlanan nüfusu dikkate alındığında özellikle yaşlı bakımında görev yapacak hemşire ile hastanelerde çalıştırılacak hemşire ve diğer sağlık çalışanlarını istihdam etmek için personelarayışına girdi.

Uzmanlar Ukraynadan gelen göçmenlerin İsviçredeki sağlık personeli açığını kapatamayacağını belirtirken yaklaşık 85.000 vasıflı işçi açığı bulunan İsviçre’de bu rakamın 2022 sonunda 365.000 sayısına yükselmesi bekleniyor. Otelcilik gibi hizmet sektörlerinde işçi açığı hızla artan İsviçre’de evden çalışmanın mümkün olmaması nedeniyle bu açığın büyüdüğü belirtildi. 

İSVİÇRE'DE NASIL İŞE GİRİLİR?

İsviçre, başta sağlık sektörü olmak üzere, kalifiye işçi açığını kapatabilmek için yurt dışından da personel alabiliyor. Bunun için, işçi arayan DynaJobs gibi ya da iş bulma kurumu Adecco gibi yerlere başvurup önce uygun işi bulmak ve kabul almak gerekiyor.

İşverenin daveti ile çalışma vizesi almak için gerekli şartlar ise genelde şu şekilde oluşuyor:

– Belirli bir seviyede dil bilgisi varsa

– İsviçre’de devlet yardımı ya da herhangi bir şekilde sosyal yardıma muhtaç olunmayacağı kanıtlandıysa

– İkamet edilecek bir ev bulunmuşsa

Ali Gülen- Sözcü