Tercih yada atama sürecinde doğum yapacak olan adayların izleyeceği yol; evrakları teslim ederek işe başlayış işlemini yaptıktan sonra doğumla ilgili aldığınız raporu kurumunuza verdiğiniz de doğum iznine ayrılabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı haricinde bir Bakanlıkta yada farklı kurumlarda başka unvanlarda çalışan adayların, Örneğin; Adalet Bakanlığında Zabıt Katibi olarak çalışan birinin sözleşmeli olsa dahi Sağlık Bakanlığının alımına tekniker yada teknisyen veya diğer unvanlara tercihde bulunarak atama sürecine dahil olabilirler.

Atama sürecinde askerde olanlar, tercih yaptıktan sonra evrak göndermesi durumunda, hakları saklı kalır. Kısaca vatani görevi yapmanız tercihde bulunmanıza yada atamanızın yapılmasına engel bir durum değildir.

Sözleşme imzalamadığınız sürece, üniversite hastanelerine başvuru yapmanız Sağlık Bakanlığı atamasında tercihde bulunmanıza engel değildir.

Sıralamanız ne olursa olsun, tercih vermenizi öneriyoruz. Boş kalan pozisyonlara sıralamada etki etmek sizin tercih hakkınız vardır.

Bu süreçte kritik sıralamaya sahip arkadaşlar tercihlerde duygusal davranıp güzel veya yakın yerleri değil gelmesi muhtemel yerleri yazmalıdır. 

DGS ile yerleşenler atamada herhangi bir problemle karşılaşmaz. Ders ve iş saatlerini çakıştırmadan istediğiniz bölümü okuyabilir hatta YKS ile tekrar üniversiteye kayıt olabilirsiniz.

Atanacak kişiler 3+1 statüsüne tabidir. Bu sistemde memur eş, dışında eş tayini ve diğer mazeret tayinleri yoktur. Özel nedenleri olanlar bunları göz önünde bulundurmalıdır.

Tercihlerde sıralama üstünlüğü esastır.

Tercih Sonucunda Atananlar Bilmesi Gerekenler;

Artık yapmanız gereken Sağlık Bakanlığı/Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü biriminin yapacağı (YGHM) duyuruyu beklemektir.
Burda (genelde sonuçlar açıklandıktan sonra 1 hafta içinde) yapılacak belge teslimi duyurusu ile beraber evraklarınızı (evrakların neler olduğu duyuruluyor) kendi ilinizde bulunan İl Sağlık Müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.

Ve artık güvenlik soruşturmanız başlıyor.

Güvenlik soruşturmasında sizlerin geçmiş adli siciliniz kontrol ediliyor. Kolluk kuvvetlerince mahalle muhtarınız veya komşunuzdan da bilgi alınabiliyor. Güvenlik soruşturması olumlu olanların gerekli yazışmları, İçişleri ve Sağlık Bakanlığı arasında yapıldıktan sonra dosyaları olumlu olanların onayları Sağlık Bakanlığına bildiriliyor.

Dosyalar gerekli işlemlerin ardından ÇKYS ( Çekirdek kaynak yönetim sistemi) sistemine işleniyor. ve böylelikle halk arasında zimmete düşmek olarak bilinen süreç tamamlanıyor.

Zimmete düşmeler oldukça YGHM sitesinde duyuru yayımlanıyor. Kişiler bu duyuruları görmek için hergün 1 kere YGHM sitesini kontrol etmeli. Yayınlanan duyurudan sonra kontrol etmek için Google tarayıcısından zimmet sorgulama yazarak, kimlik bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra ekranda isminiz, atandığınız kurum ve altta yazan kişiye ait bir zimmet kaydı bulunamamştır yazısını gördüyseniz evet zimmete düşmüşsünüz demektir.

Bu durumda atandığınız yer farklı bir ildiyse 15 gün içinde atandığınız kuruma gerekli belgeleri teslim edip göreve başlamanız gerekir. Gerekli belgeler için hem atandığınız yeri arayabilir hemde yhgm sitesindeki duyurudan gerekli evrakları öğrenip teslim edebilirsiniz.  

Not: Zimmete düşme olayı genelde 2-8 ay arasında sürmektedir. Fakat istisnai olarak 1 yılı aşan güvenlik soruşturmalarıda olmuştur.

Editör: Haber Merkezi