Hastalığı sebebiyle hakkında usulüne göre düzenlenmiş rapora istinaden hastalık izni kullanması mümkün olan memurun, yıllık izin kullanırken hastalık raporu alması halinde bazı hususlara uyması da gerekmektedir.

**Yıllık izinde raporun alınacağı yerler

Yıllık izin kullanmakta olan memur, hastalık raporunu; kurum tabipliğinden, aile hekimliğinden veya SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucularından alabilir. Alınacak rapor, tek hekim ya da sağlık kurulu raporu (heyet raporu) şeklinde olabilir. 

Raporun SGK ile sözleşmesi bulunmayan sağlık hizmeti sunucusundan alınması durumunda, süresi 10 günden fazla olmayan raporların SGK ile sözleşmesi olan bir sağlık hizmeti sunucusu hekimi tarafından; süresi 10 günden fazla olan raporların ise SGK ile sözleşmesi olan bir sağlık hizmeti sunucusunun sağlık kurulu tarafından onaylanması gerekir.

**Raporun amire ulaştırılma zamanı

Hastalığı sebebiyle tek hekim ya da sağlık kurulu tarafından hakkında rapor düzenlenen memur, raporun düzenlendiği günü takip eden günün mesai saati bitimine kadar raporun aslını veya bir örneğini elektronik ortamda ya da herhangi bir yolla bağlı olduğu disiplin amirine ulaştırmak zorundadır. Hastalık raporunu bu süre içerisinde disiplin amirine ulaştırmayan memur hakkında disiplin işlemi başlatılabilir.

**Raporun usule aykırı olması

Mevzuatta belirtilen usullere aykırı olarak alınmış raporlar hastalık iznine çevrilmez. Bu durumda, aykırılıklar memura yazılı olarak bildirilerek görevine başlaması istenir. Memurun en geç, bildirimin yapıldığı günü takip eden gün (bulunduğu yer ile görev yeri arasında geçecek yol süresi dikkate alınarak) görevine başlaması gerekir. Görevine süresinde dönmeyen memur hakkında, Devlet Memurları Kanununun disiplin ve çekilmiş sayılmaya ilişkin hükümleri uygulanabilir.

**Raporun fenne aykırı olması

Memur hakkında düzenlenmiş olan hastalık raporunun fenne uygunluğu ile ilgili olarak, hastalık iznini verecek olan amirde tereddüt oluşması durumunda, ilgili memur hastalık izni kullanıyor sayılmakla birlikte kurumu tarafından Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve memurun bulunduğu yere yakın bir hakem hastaneye sevk edilir.

Sevk olunan hastanenin sağlık kurulu tarafından raporun fenne aykırı olduğuna karar verilmesi halinde, memur derhal görevine başlamalıdır. Derhal görevine başlamayan (bulunduğu yer ile görev yeri arasında geçecek yol süresi dikkate alınarak) memur hakkında, Devlet Memurları Kanununun disiplin ve çekilmiş sayılmaya ilişkin hükümlerinin uygulanabilir.

**Raporun yıllık izne etkisi

Yıllık izinde hastalandığı için hakkında düzenlenen rapor hastalık iznine çevrilmiş olan memur, rapor süresine göre; bazen hastalık izni bittiğinde, bazen de yıllık iznin hastalık nedeniyle kullanılamayan süresinin bir kısmını hastalık izni bittikten sonra kullanarak görevine başlar.

Hastalık izni bitiş tarihinin yıllık izin bitiş (izin alırken belirtilen dönüş tarihi) tarihinden önce olması halinde, hastalık izninden sonra memur yıllık iznini kullanmaya devam eder ve yıllık izin alırken belirtilen dönüş tarihinde yıllık iznini keserek görevine başlar. Rapor nedeniyle kullanılamayan yıllık izin süreleri daha sonra kullanılabilir.

Hastalık izni bitiş tarihinin yıllık izin bitiş (izin alırken belirtilen dönüş tarihi) tarihinden sonra olması halinde, hastalık izni bittiğinde memur görevine başlar. Rapor nedeniyle kullanılamayan yıllık izin süreleri daha sonra kullanılabilir.

Hastalık izni bitiş tarihinin yıllık iznin bitiş (izin alırken belirtilen dönüş tarihi) tarihi ile aynı olması halinde, hastalık izni bittiğinde memur görevine başlar. Rapor nedeniyle kullanılamayan yıllık izin süreleri daha sonra kullanılabilir.

**Yıllık izinde kaç defa rapor alınabilir?

Memurların alabileceği hastalık raporuna herhangi bir sayı sınırlaması getirilmemiştir. Hastalık raporu alınması ve hastalık izni ile yıllık izin süreleri sonrası göreve başlamaya ilişkin yukarıda belirtilen hususlara uyulması koşuluyla, yıllık izin sırasında birden çok hastalık raporu alınması da mümkündür.

Memurun Yeri

Editör: Haber Merkezi