Yıllık İzin Hakkı Olan Memur Mazeret İzni Alabilir mi?

Memur olarak çalışanların 657 sayılı kanununa göre kullanabileceği izinler arasında mazeret izinleri de yer almaktadır.Bu izinlerden bazılarında mazeret izni  evlilik,babalık,ölüm v.b durumlara bağlı kılınmış ve bu olayların meydana gelmesi durumunda memura verilmesi gereken zorunlu izinler olarak açıklanmıştır.Memur ilgili durumların meydana gelmesi halinde idaresine yapacağı başvuru ile bu izinleri kullanabilecektir.Bu izinlerin kullanılmasında iznin bağlandığı olayın meydana gelmesi ile istenen izinde amirin takdir yetkisi olmayıp gerekli şartların olması durumunda bu izinler amirce verilmek zorundadır.657 sayılı kanunun 104. maddesinde yine mazeret izni olarak adlandırılan ancak kullanılması açısından belli makamlarca uygun görülmesi şartı olan 10+10 gün olmak üzere ikinci bir mazeret izninden bahsedilmiştir.

Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin c fıkrasında 

“(A) ve (B) fıkralarında belirtilen hâller dışında, merkezde atamaya yetkili amir, ilde vali, ilçede kaymakam ve yurt dışında diplomatik misyon şefi tarafından, birim amirinin muvafakati ile bir yıl içinde toptan veya bölümler hâlinde, mazeretleri sebebiyle memurlara on gün izin verilebilir.

Zaruret hâlinde öğretmenler hariç olmak üzere, aynı usûlle on gün daha mazeret izni verilebilir. Bu takdirde, ikinci kez verilen bu izin, yıllık izinden düşülür. ” hükmü yer almaktadır.

Kanun maddesinden anlaşılacağı üzere bu mazeret iznin ilk 10 günlük kısmına ilişkin yıllık izinle herhangi bir ilişkilendirme yapılmamış ve birim amirinin izni ve kanun maddesinde sayılan görevlilerin onayı ile mazeret izninin kullanılma imkanı getirilmiştir.

İkinci 10 günlük mazeret izninin ise yıllık izinden düşülmesi gerektiği bildirilerek yıllık izin ile ilişkilendirilmiştir.Aynı yıl içinde yıllık izin hakkı olan memurun mazeret izni kullanarak bunu yıllık izinden düşürmesi uygulamada yıl içinde yıllık izin hakkı kalmayan memurun gelecek seneki yıllık izninden düşülmesi şeklinde yapılmaktadır.

İlgili Kanunun 104 üncü maddesinin (C) fıkrasında yer alan hüküm değerlendirildiğinde;

-Yıllık izin hakkı olan memurlara da ilk 10 günlük mazeret izninin kanun maddesinde sayılan amirlerce verilebileceği ve bu izinlerin yıllık izinden düşülmeyeceği

-Yıllık izin hakkı olmayan memurun ikinci 10 günlük mazeret iznini kullanması durumunda ise bu iznin yıllık izinden düşülmesi gerektiği 

Sonucuna varılmaktadır.

Editör: Haber Merkezi