Atama haricinde ek göstergesi yükselenler 6 ay bekleme koşuluna tabi olmazlar:

5434 e tabi memurların emekliliklerinde uygulanan ek göstergeyi kazanmak için kurallardan birisi de ek göstergesi yüksek bir göreve atanılma veya ek göstergesiz bir görevden ek göstergeli bir göreve atanma durumunda yüksek ek göstergeyi kazanmak için en az 6 ay süre ile bu görevde bulunulması gerekmektedir.

Bu kural, 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu Ek Madde 73 hükmünde gösterilmiştir.

Bu madde hükmü uyarınca;

-Memurlardan ek göstergeli veya yüksek ek göstergeli görevlere atananlar, bu ek göstergeyi müktesep hak olarak kazanması için atandıkları bu görevlerden en az 6 ay süre ile Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesintisi yapmaları gerekiyor. 6 aydan az süre kesinti yapılmışsa kazanamıyorlar.

Örnek: 2200 ek göstergeli bir Müdür 9/7/2011 tarihinde 3600 ek göstergeli Daire Başkanlığı görevine atanırsa bu memur bu görevde 15/7, 15/8, 15/9, 15/10, 15/11, 15/12 tarihlerindeki görev aylıklarından Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesildiğinde emeklilik müktesebi olarak 3600 ek göstergeyi elde edecektir.

Şayet bu memur, 15/7, 15/8, 15/9, 15/10 tarihlerindeki görev aylıklarından Sosyal Güvenlik Kurumuna prim kesilip de bu tarihten sonra bu görevden alınıp, 3600 ek göstergeden daha az bir göreve atanırsa emeklilik müktesebi olarak 3600 ek göstergeyi kazanamayacaktır.

Madde hükmü terfileri kapsamaz:

-Madde hükmü atananlarla ilgili olup, seçimle göreve gelenleri kapsamıyor.

-Madde hükmünün normal terfiler sonucunda, yani hem normal bir terfi, hem de bir üst öğrenimi bitirerek 1. Dereceye ulaşmış memurları, yani görev unvanı değişmeksizin ek göstergeli veya yüksek ek göstergeye gelenleri kapsamamaktadır. Normal terfi ile veya bir üst öğrenimi bitirerek 1. dereceye gelenler, 6 aylık süreye tabi olmazlar.

Bu bağlamda 5434 e tabi memurlar açısından değerlendirmemiz;

32 yıl hizmeti olan memur lisans veya ön lisans üzerine intibakı 1. Dereceye geldiğinde 1. Derecenin ek göstergesini emeklilikte kazanması için en az 6 ay çalışması gerekmez, sadece 1 ay 1 inci dereceden SGK kesintilerinin yapılması emeklilikte 1. Derecenin ek göstergesini yararlanmasını sağlar. Dolayısıyla 6 ay bir süre bekleme koşuluna bağlı kalmaksızın emekli olabilir.

ANCAK, belirttiğimiz gibi intibak sonucunda gelinen 1. dereceden SGK kesintilerinin yapılmış olması gerekir. Yani, intibakı 31 Temmuz tarihine denk geliyorsa mutlaka 15 Ağustos görev aylığının alınmış olması gerekir.

Editör: Haber Merkezi