657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu gereğince aylıklarını alan memurlar, yabancı dil bilgisi seviye tespit sınavı sonucuna göre elde edilen başarı puanına göre yabancı dil tazminatı ödemesi yapılır.

Yabancı Dil Tazminatı Dayanağı

Yabancı Dil Tazminatı ödemesinin dayanak kanunu ise 375 sayılı kanun hükmünde kararnamedir. Bu kararnameye göre yayımlanan yabancı dil tazminatı miktarlarının tespitine ilişkin esaslar ve  yabancı dil tazminatı yönetmeliğine göre de diğer usül ve esaslar belirlenmiştir.

Yabancı dil tazminatı Almak İçin Hangi Sınava Girilir?

Yabancı dil tazminatı almak için 04/01/2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe konulan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte, Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavının, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılacağı hüküm altına alınmıştır. Yabancı dil tazminatından faydalanmak isteyen memur, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığının yaptığı Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavından puan alması zorunluluğu bulunduğu için Yabancı Dil Sınavı (YDS) haricindeki TOEFL, YÖK DİL,TIP DİL ve benzeri dil sınavlardan alınan puanlarla yabancı dil tazminatı ödemesi yapılmamaktadır. 

Yabancı Dil Tazminatı Puan ve Tazminat Oranları

Yabancı Dil Tazminatı hakkında yukarıda bilgisini verdiğimiz mevzuat hükümlerine göre hangi puan için ne kadar oranda yabancı dil tazminatı ödemesi yapılabileceği aşağıda hazırladığımız tabloda yer almaktadır. 

Görevi esnasında yabancı dil bilgisinden yararlanılan memur ile yararlanılmayan memur arasında yabancı dil tazminatı oranları açısından farklılık bulunmaktadır. Bunun nedeni Yabancı Dİl Tazminatı ödemesi mevzuatında yer alan; görevi sırasında, yabancı dil bilgisinden yararlanılıp yararlanılmadığı ita amirlerinin vereceği ve yararlanma gerekçeleri açık olarak belirtilen onayla belirlenen memurlar, yenisi alınıncaya değin eski onayları geçerliliğini korumaktadır denilmektedir. Özetini verdiğimiz bu hükümlere istinaden yabancı dil bilgisinden yararlanılan personellere daha fazla yabancı dil tazminat ödemesi yapılmaktadır. 

Yabancı Dil Tazminatı Tutarları

2023 Ocak Ayında Kurumlarınca Yabancı Dil Bilgisinden Yararlanılan Personel İçin Ödeme Tutarları
Yabancı Dil A Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar A Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar B DüzeyiYabancı Dil Tazminat Tutar C Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar
96-100 90-95 80-89 70-79
1200 Gösterge 900 Gösterge 600 Gösterge 300 Gösterge
Tazminat ÖdenenTüm Diller 520,42 ₺ 387,35 ₺ 258,24 ₺ 129,12 ₺
2023 Ocak Ayında Kurumlarınca Yabancı Dil Bilgisinden Yararlanılmayan Personel İçin Ödeme Tutarları
Yabancı Dil A Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar A Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar B DüzeyiYabancı Dil Tazminat Tutar C Düzeyi Yabancı Dil Tazminat Tutar
96-100 90-95 80-89 70-79
750 Gösterge 750 Gösterge 500 Gösterge 250 Gösterge
Tazminat ÖdenenTüm Diller 322,79 ₺ 322,79 ₺ 215,20 ₺ 107,60 ₺
Not: İlgili Tutarlardan Binde 7,59 oranında Damga vergisi kesintisi yapılmıştır.

Yabancı Dil Tazminatı Kaç Yıl Geçerli?

Yabancı dil tazminatı ödeme süresi için, mevzuata baktığımızda; Yabancı dil sınavlarının geçerliliği, sınavın yapıldığı tarihten itibaren 5 yıldır. Bu sürenin bitiminde sınava girmeyenlerin oranları yabancı dil seviyeleri bir alt düzeye inmiş olarak kabul edildiğinden bir alt orana düşürülür. Not: (C) düzeyinde olanların yabancı dil tazminatları otomatikman kesilir.

Yabancı Dil Tazminatı Hangi Diller İçin Geçerlidir?

Yabancı dil tazminatı, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde belirlenmiş olan düzeylerde; Almanca, Arapça, Bulgarca, Çince, Danimarkaca (Danish), Ermenice, Farsça, Fransızca, Gürcüce, Hollandaca (Dutch), İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Lehçe, Macarca, Portekizce, Rumence, Rusça, Sırpça, Ukraynaca ve Yunanca dillerinde yapılacak YDS puanı alınması gerekmektedir. 

E-YDS Den Alınan Puanlarla Yabancı Dil Tazminatı Alınabilir mi?

4 Ocak 2013 tarihli ve 28518 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik gereğince e-YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklar, YDS’ye giren adayların kazanmış oldukları haklarla aynıdır denildiğinden E YDS sınavından alınan puanlarla Yabancı Dil Tazminatı alınabilirmektedir. 

Birden Fazla Dil İçin Yabancı Dil Tazminatı Alınabilir mi?

Birden fazla yabancı dil için, yabancı dil tazminatı alınmasına engel bir hüküm bulunmamaktadır. Yabancı dil tazminatı alınmak istenen dille ilgili YDS’den yeterli puan alınması gerekmektedir. 

Yabancı Dil Tazminatı Ödemesi Ne Zaman Yapılır?

Memur maaşı içerisinde örneğin çocuk yardımı ödemesi gibi yabancı dil tazminatı ödemesi de yapılmaktadır. İlk defa bu tazminatı alacak olanlar ise; sınavın yapıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren tazminatı tutarını alabilecektir.

Memur Olmadan Önce Alınan YDS Puanı İle Yabancı Dil Tazminatı Alınabilir mi?

375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle yabancı dil seviye tespit sınavlarının geçerliliğinin beş yıl olduğunu yukarıda yer alan paragraftada açıklamıştık. Buna göre memur olmadan önce alınan YDS puanının geçerlilik süresi olan 5 yıl dolmamışsa, memuriyetten önce alınan YDS puanı ile Yabancı Dil Tazminatı alınabilmektedir.

Editör: Haber Merkezi