UMKE'YE KİMLER KATILABİLİR?

UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağandışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar.

UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri Bakanlıkça yapılır.

UMKE’nin çalışmalarına destek olmak amacıyla sivil kişiler de UMKE gönüllüsü olarak UMKE üyesi olabilir. Ancak faaliyetler ile ilgili her türlü harcama gideri kendilerine aittir.

UMKE’nin sahada yapacağı müdahalelerde, tatbikatlarda gerekli lojistik, ulaştırma ve diğer teknik işleri yapmak üzere sağlık personeli dışındaki istekli personel arasından UMKE destek personeli oluşturulur.

Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE),her türlü afet durumunda yurt içi ve yurt dışında yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti sunabilmek için gönüllü sağlık personelinden oluşan Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı kurum. Elazığ depreminden Afrin Harekâtı'na kadar birçok afette görev almışlardır.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünce '' Afetlerde ve Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği'' çıkartılıp Resmi Gazetede yayınladı

Afetlerde ve Acil Durumlarda Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği için tıklayın  

UMKE’ye giriş esnasında bireysel başvuru esastır.

Başvurular Genel Müdürlüğümüz web sayfası; acilafet.saglik.gov.tr / Acil Sağlık Otomasyon Sistemi (ASOS) üzerinden ön başvuru şeklinde yapılmaktadır.

Ön başvuru, görev yapılan ilin İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi ASOS UMKE WEB sayfası üzerinde 30 gün süre saklanmaktadır. Başvurusunu tamamlamak isteyen personel 30 gün içerisinde kayıt oluşturduğu ilin İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimine şahsen başvurmak zorundadır.

30 gün içerisinde birime başvuran personel UMKE Sorumlusu tarafından UMKE faaliyetleri ile ilgili geniş bilgilendirme yapıldıktan sonra ASOS UMKE WEB üzerinde bulunan ön başvuru formu incelenerek başvuru sahibi tarafından ıslak imzalı bir şekilde imzalanır ve kurumun resmi evrak birimine şahsen teslim edilerek başvuru işlemleri resmi olarak tamamlanır.

Başvuru yapan personel arasından eğitime ilk alınacak olanların seçilmesi amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi tarafından bir komisyon oluşturulur ve tüm başvurular değerlendirilerek ilk eğitim verilecek olan personelin seçimi yapılır ve ilgili personele resmi olarak tebliğ edilir.

İl Sağlık Müdürlüğünce uygun görülen personele yönelik 5 günlük teorik “UMKE Temel Eğitimi” ve gece 3 günlük “UMKE Temel Eğitim Tatbikatı” saha uygulaması verilir.  Eğitime alınan personelin temel eğitim ve tatbikatın tamamına katılımı zorunludur. Eğitim ve tatbikatın tamamına katılım sağlamayan personel UMKE personeli olamaz ve ekibe kayıt işlemleri yapılmaz. UMKE Temel Eğitimi ile Tatbikatını başarılı bir şekilde tamamlayanlar UMKE personeli olarak tüm faaliyetlere katılım sağlayabilir.

UMKE’nin çalışmalarına teknik destek vermek amacıyla sağlık hizmeti sınıfında olmayan (elektrik, su tesisatı tekniker ve teknisyenleri ile biyomedikal, elektrik/elektronik ve bilgisayar mühendisleri, ağır vasıta şoförü, forklif ve iş makinası operatörleri, vb.) Sağlık Bakanlığı personeli de “UMKE Gönüllüsü” olabilir.