657 sayılı Kanununda 2011 yılında yapılan değişikle, mazeret izin süreleri, toplu sözleşme kapsamında artırıldı. 

Bahse konu düzenleme şu şekilde değiştirildi;

"B) Memura, eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine on gün babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine yedi gün izin verilir."

5 GÜN OLAN ÖLÜM İZNİ SÜRESİ 7 GÜNE ÇIKARILDI

*2011 yılındaki bu düzenlemeyle, memura; eşinin, çocuğunun, kardeşinin, kendisinin veya eşinin ana ve babasının ölümü hallerinde isteği üzerine 5 gün verilmekte olan izin süresi 7 güne çıkarılmıştı.

  • Eşi ölen memura,
  • Çocuğu ölen memura,
  • Annesi, babası veya kardeşi ölen memura,
  • Eşinin annesi, babası veya kardeşi

vefat eden memura isteği üzerine 7 güne kadar mazeret izni verilmektedir.

KENDİSİ VEYA EŞİNİN DEDE-NİNE-AMCA-DAYI VE HALA -TEYZE ÖLÜMÜNDE İZİN YOK!

Memurun veya eşinin dedesinin/ninesinin ölmesi halinde ölüm izni olarak bilinen izni kullanamamakta, ancak yasal yıllık izninden yada amiri uygun görürse mazeret izninden faydalabilir. Ayrıca memurun amca dayı hala teyze gibi akrabalarının ölmesi halinde memur ölüm izni alamayacaktır.

657 sayılı Kanunun 104. maddesine göre memurun kanun maddesinde yer alan akraba ve yakınlarının vefat etmesi ölmesi halinde 7 gün ölüm izni kullanma hakkı bulunmaktadır. Memura verilecek ölüm iznindeki 7 günlük süre takvim günüdür. Bu nedenle hafta sonu tatilleri veya resmi bayramlara denk gelen günlerde bu iznin uzaması mümkün değildir. ​​​​​​​

Ancak yapılan bu düzenleme yeterli değildir. Zira toplumsal geleneklerimizde amca, hala, teyze ve dayı da oldukça önemli yer tutmaktadır. Zira toplumsal geleneklerimizde; amca baba yarısı, teyze anne yarısı sayılmaktadır.

İşte bu bağlamda, 657 sayılı Kanunun 104. maddesinde değişiklik yapılarak, amca, hala, teyze ve dayı'nın vefatı halinde en azından iki günlük de olsa bir izin verilmesi, bu konudaki takdir hakkının amirin inisiyatifine bırakılmaması uygun olacaktır.

Böylece şehir içindeki veya dışındaki cenaze törenine katılmak çok daha rahat olabilecektir. Memurlar da bu sayede, sahte hastalık raporları alma yoluna başvurmak zorunda kalmayacaktır.

Editör: Haber Merkezi