Soru : Ben 2019/2 EKPSS atamaları ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı bir il müdürlüğüne ortaöğretim düzeyinden YHS olarak atandım. Atandığım süreçte bir üniversitede Sosyal Hizmet bölümünde öğrenciydim ve şu anda son sınıfım, okulun bitmesine bir dönem kaldı. Üniversiteden mezun olduğum zaman kurumuma diplomamı ibraz ettiğimde maaşıma ek bir ödenek alacak mıyım?

Cevap:

Devlet memuruyken üst öğrenimi bitirenlerin derece ve kademeleri bitirdikleri üst öğrenim dikkate alınarak yeniden belirlenmektedir. 657 sayılı Kanunun 36/A-12/(d) maddesinde düzenlenen bu duruma göre lise mezuniyeti sebebiyle 13/3 derece/kademeden göreve başlayan memur, lisans öğrenimi diplomasını kuruma ibraz ettiğinde 9/1 derece/kademeden başlamış gibi değerlendirilecek ve yeni derece ve kademesi bulunacaktır. Derece/kademesi değişen memurun buna bağlı olarak gösterge aylığı tutarı da artacaktır.

Ayrıca, 657 sayılı Kanunun 36/A-5 maddesinde, dört yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim görenlerden tabip, diş tabibi, veteriner hekim, eczacı ile benzeri sağlık bilimleri lisansiyerleri (Hayvan sağlığı dahil) Biyolog unvanına sahip akademik personelin giriş derece ve kademelerine bir derece eklenmek suretiyle bulunacak derece ve kademelerden hizmete alınacakları hükme bağlanmıştır. Yükseköğretim Kurulu sosyal hizmet bölümü mezunlarını sağlık bilimleri lisansiyeri kabul etmekte olup, bu kapsamda sosyal hizmetler lisans mezunları 9/1 yerine 8/1 derece/kademeden memuriyete başlamaktadır.

Diğer taraftan 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararın 4/e maddesinde, "Kurumların teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarına ait kadrolarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarına atanılabilecek mesleki bir üst öğrenimi bitirenlere, cetvellerde ayrıca belirtilen istisnai durumlar hariç olmak üzere, kariyerleri (mesleki üst öğrenimleri) esas alınarak zam ve tazminat ödenir. Kadroları teknik ve sağlık hizmetleri sınıflarında bulunanlardan, bulundukları hizmet sınıflarından bir kadroya atanılamayacak herhangi bir üst öğrenimi bitirenlere ise bitirdikleri üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenmez." denilmektedir. Bu hüküm kapsamında memurlara bitirmiş oldukları üst öğrenimden dolayı zam ve tazminat ödenebilmesi için memurun Teknik Hizmetler Sınıfı veya Sağlık ve Yardımcı Sağlık Hizmetler Sınıfı kapsamında olması ve bitirdiği üst öğrenimin bu hizmet sınıflarında bulunan bir kadroya atanmasına imkan sağlayacak bir üst öğrenim olması gerekmektedir. Örneğin teknisyen unvanlı memur mühendislikten mezun olursa mühendis kadrosu için belirlenen zam ve tazminatları alabilecek, sağlık memuru sosyal hizmetler lisans mezuniyetine sahip olursa sosyal çalışmacı için belirlenen zam ve tazminatları alabilecektir. Bu kapsamda Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki bir memur hangi üst öğrenimi bitirirse bitirsin bitirdiği üst öğrenime ilişkin zam ve tazminatlardan yararlanamayacaktır.

Sonuç olarak, Yardımcı Hizmetler Sınıfı kapsamındaki memurun sosyal hizmetler lisans programını bitirmesi halinde üst öğrenim sebebiyle derece ve kademesi değişeceğinden buna bağlı olarak gösterge aylığı miktarında cüzi bir artış olacak, sağlık bilimleri lisansiyeri olması sebebiyle ilave 1 derece hakkından yararlanacak, ancak sosyal çalışmacı zam ve tazminatlarından yararlanması mümkün olmayacaktır. Sosyal hizmetler lisans bölümü mezuniyeti ilgiliye açılması muhtemel unvan değişikliği sınavına bağlı olarak sosyal çalışmacı unvanlı kadroya atanma hakkı sağlamakta, ayrıca ilgilinin KPSS'ye dayalı memur ve sözleşmeli personel alımlarında son öğrenim düzeyine ilişkin kadro veya pozisyonları tercih hakkı bulunmaktadır.