696 KHK'lılar için 1 Kasım'a kadar sendikalı olmanın veya olmamanın bi önemi yok. Sendikaların ha varlığı, ha yokluğu hiç farketmez. Şuan sendika size geriye dönük olarak ne 1 TL verebilir, ne de sizden 1 TL alabilir. Çünkü 696 KHK'lılar için Yüksek Hakem Kurulu'nun belirlemiş olduğu sözleşme hükümleri 1 Kasım'a kadar devam ediyor. 
696 KHK'lı arkadaşların geriye dönük olarak yüzdelik dilimler dışında alacağı herhangi bi ücret yoktur ve buda şuan için mahkeme yoluyla alınmaktadır.KHK'lı arkadaşlar 1 Kasım'da asıl iş koluna geçtikleri zaman çalıştıkları kurumlarda mevcut devam eden bi TİS varsa ona dahil olurlar. TİS sözleşmesinden yararlanmak için ya yetkili sendikaya üye olunması, ya da dayanışma aidatı ödenmesi gerekir. Bu ikisinden birini yapmazsanız Toplu İş Sözleşmesinden yararlanamazsınız. 

İŞ-KUR'LU ARKADAŞLARIN GERİYE DÖNÜK OLARAK ALDIĞI TOPLU ÜCRETLERİN ASLI NEDİR ? KONUNUN ÖZETİ KISACA ŞÖYLE:

Sağlık Bakanlığı'nı örnek verirsek, Sağlık Bakanlığın'da 2019 tarihinde imzalanması gereken TİS sözleşmesi belirli sebeplerden dolayı ancak 10 Ağustos 2020 tarihinde imzalanabildi. İŞ-KUR'lu arkadaşlar TİS'in geç imzalanmasından dolayı işe giriş tarihinden itibaren TİS imzalanana kadar herhangi bi sosyal haktan yararlanamadı. 18/19 aya yakın sosyal yardım alamayan İŞ-KUR'lular var. Bu arkadaşlarda işe başlangıç tarihi ile TİS imza tarihleri arasında alamadığı TİS fark ücretlerini geriye dönük olarak toplu bi şekilde aldı.Peki 696 KHK'lı arkadaşların geriye dönük olarak alacağı herhangi bi TİS farkı var mı, maalesef yok.Ancak ileride aynı durum 1 Kasım'da asıl iş koluna geçip TİS'ten faydalanan ve ilk defa TİS imzalayacak olan 696 KHK'lı arkadaşların başına da gelecek.1 Kasım'da 696 KHK'lı arkadaşların dahil olacağı mevcut devam eden TİS'in bitim tarihinden sonra yeni TİS görüşmeleri başlayacak. Bu görüşmeler uzayabildiği için geriye dönük olarak hak kaybı olacak. Yeni TİS sözleşmesi imzalandığı zaman TİS'in bitim tarihi ile TİS imza tarihleri arasındaki ücret farklarını yetkili sendikaya üye olanlar geriye dönük olarak toplu bi şekilde alacak.

DAYANIŞMA AİDATI İLE GERİYE DÖNÜK TİS FARKLARI ALINIR MI ?

Ben hiçbir zaman yetkili sendikaya üye olmayacağım, devamlı olarak dayanışma aidatı ödeyerek TİS'ten yararlanmak istiyorum diyorsanız burada çok dikkatli olmanız gerekir. Eski TİS sözleşmesi bitip, yeni TİS sözleşmesi imzalandığı zaman dikkatli olup zamanlamayı iyi ayarlamanız gerekir. Yani yeni yapılacak olan sözleşmede TİS'in imzalanması uzar ve gecikirse geriye dönük olarak hak kaybınız olur. Örnek veriyorum 1 Ocak 2021 tarihinde TİS sözleşmeniz bitti, yeni TİS'in imzalanması herhangi bi sebeple uzadı ve gecikerek 1 Haziran 2021 tarihinde imzalandı diyelim. Burada sizin 1 Ocak ile 1 Haziran ayları arasında geriye dönük olarak 5/6  ay gibi alacağınız ücret farkları hakkınız oluyor. 
Geriye dönük olarak bu haklarınızı almanız için 6356 sayılı Toplu İş Sözleşmesi kanunun 39. maddesine göre en geç TİS imza tarihinde yetkili sendikaya üye olmanız gerekir, TİS imza tarihinde yetkili sendikaya üye olmazsanız geriye dönük olarak haklarınızı alamazsanız, bu durum ilk defa yeni TİS imzalayacak kurumlarda çalışan işçiler içinde geçerlidir. Yeni imzalanan sözleşmeden sonra geriye dönük olarak haklarınızı aldıktan sonra eğer isterseniz yetkili sendikadan istifa edip, dayanışma aidatı ödeyerek TİS'ten yararlanabilirsiniz. Maalesef hep dayanışma aidatı ödeyerek TİS'ten yararlanmak istiyorum, yetkili sendikaya üye olmak istemiyorum diyen arkadaşların hak kayıpları yaşamaması için her TİS yenilenmesinde bu duruma dikkat etmeleri gerekir.