Sözleşmeli Sağlık Personeli Yüksek Lisans Yaparsa Özlük Hakları Yükselir mi? Bilindiği gibi sözleşmeli personellere en çok sağlık alanında yer verilmektedir. Kişiler devlet kurumlarında kamu personeli olarak farklı pozisyonlarda görev yapabilirler. Bu görevleri, memur, işçi veya sözleşmeli memur olarak gerçekleştirebilirler. Devlet kurumlarında memur olarak görev yapan kişilerin hakları sözleşmeli personellere göre daha geniştir. Bu kişiler herhangi bir kademe veya dereceye göre çalışmaktadır. Ancak sözleşmeli personel olarak görev yapan kişilerin herhangi bir kademe ve derece özelliği bulunmamaktadır.

Çalışanların mesleki durumlarında ilerlemek istemeleri ve yüksek lisans yapmaları durumunda kadrolu memur olarak görev yapılıyor ise  yükselmektedir. Ancak sözleşmeli memurlar herhangi bir kademe ve dereceye sahip olmadıklarından, yüksek lisans eğitimi haklarını etkilememektedir. Dolayısı ile bu aşamada bir yükselme söz konusu değildir. Sözleşmeli memur olarak çalışan kişilerin, hizmet sürelerinin tamamlanması ve kadroya geçmeleri durumunda haklarının yükselmesi söz konusu olmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi direkt olarak yüksek yapılıyor olması haklarını etkilememektedir. Bu aşamada kişinin pozisyonu ve unvanı önem taşımaktadır.

Hemşirelerin Yüksek Lisans Yapmaları Durumunda Özlük Hakları Nasıl Değişir?

Sağlık personeli olarak kamu kurumlarında görev alan hemşireler, yüksek lisans yaptıklarında uzman hemşire unvanını almaktadırlar. Ancak devlet kurumlarında uzman hemşire adı altında herhangi bir kadro bulunmadığından bu kişiler hemşire olarak görevlerine devam ederler. Dolayısı ile haklarında çok fazla değişiklik olmamaktadır.

Yüksek lisans yapan hemşirelerin kademe dereleri 1 derece artmaktadır. Ayrıca bunun için kişilerin meslekleri ile ilgili alanda yüksek lisans yapma zorunlulukları bulunmamaktadır. Kademe derecesinin 1 artmasının yanında, yüksek lisans yapan hemşirelerin ek göstergeler, yan ödemeleri, ek ödeme oranları ve özel hizmet tazminatı oranlarında herhangi bir değişiklik olmamaktadır.

Maaşlar ise 1 derece veya kademe artması durumuna göre etkilenmektedir. Bunun dışında fazladan bir ödeme gerçekleştirilmemektedir. Emekliliğe ilişkin haklar da artan 1 derece veya kademeye göre etkilenmektedir. Bunlar dışında özel bir uygulama söz konusu değildir.

Editör: Haber Merkezi