İlgili EK Maddeyi incelediğimizde; “ Doğum, evlat edinme, memur veya diğer personel kanunlarına tâbi olan eşinin yurt dışında sürekli göreve atanması veya en az altı ay süreyle yurt dışında geçici olarak görevlendirilmesi ve askerlik sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personelin pozisyonu saklı tutulur ve istekleri halinde bu personel ayrıldığı kurumunda yeniden hizmete alınır.” İbaresini görmekteyiz. Buradan da anlaşılacağı gibi sözleşmeli personelin askere gitmesinde bir sakınca söz konusu değil. Resmi olarak gidebileceği belirtilmiştir. Şimdi diğer soruyu inceleyelim.

SÖZLEŞMELİ PERSONEL ASKERE GİDERSE DÖNDÜĞÜNDE GÖREVE BAŞLAYABİLİR Mİ?

Tarafımıza en çok iletilen sorulardan biride Sözleşmeli personellerin (4 B) askerlik dönüşlerinde göreve başlama durumlarıdır. Sözleşmeli personel sözleşmelerinde yer alan bazı maddeler nedeniyle tedirginlikler yaşamaktadır. Askerden dönünce görevden atılır mıyım? Askere gidersem, işten çıkarma işlemi tarafıma uygulanır mı? Askere gidersem çalıştığım yerde kadrom kapatılarak yada kadroma başka birisi atanarak mağduriyet yaşar mıyım? şeklinde sorular gelmektedir. Bunların hepsine toplu olarak cevap vermemiz gerekirse;içiniz rahat olsun. Hiçbir sıkıntı yaşamazsınız. Ancak, dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar bulunuyor. Buda yine ilgili esaslarla ilgili ek maddede açıklığa kavuşturulmuştur.

Örneğin; Sözleşmeli olarak çalışan personelin askere gitmesi durumunda, sözleşmesinin feshi sebebiyle iş sonu tazminatı almamış olması gerekiyor. Dilekçesi ile ayrılışını yapan, iş sonu tazminatını almayan ve zamanına uygun tarihte göreve başlayan sözleşmeli personelin askerlik dönüşünde sıkıntısız bir şeklide saklı kalan pozisyonuna başlayabilecektir. Peki, bahsettiğimiz zamanına uygun tarihte göreve başlama cümlesinde neyi anlatmaya çalışıyoruz. Onu da sıradaki soruda cevaplayalım.

SÖZLEŞMELİ PERSONELİN ASKERLİK DÖNÜŞÜ GÖREVE BAŞLAMA ZAMANI

Sözleşmeli personel vatani görevini tamamladıktan sonra 30 gün içerisinde görevine başlayış yapabilir.  İsterse terhisinden 2 gün sonra, isterse terhisinden 29 gün sonra görev yerine dönüp tekrar sözleşme imzalar. Burada önemli olan huşu Terhis belgesinde yazan terhis tarihidir. Terhis tarihi itibariyle 30 gün içerisinde, ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması koşulu ile görevine başlayabilir. Tekrar sözleşme tazelenir lakin bu sözleşme eski sözleşmenin devamı niteliğinde olacaktır.

İLGİLİ ARAMALAR:

4b askerlik nasıl olur
sözleşmeli atanıp askere gitme durumu
4B sözleşmeli personel askerlik
sözleşmeli personel askerlik dönüşü göreve başlamazsa
sözleşmeli personelin askerlik durumu