Sözleşmeli personelin sözleşmesinin hangi hallerde feshedilebileceği, “Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar”da belirlenmiştir.

Sözleşmeyi personelin feshetmesi

4/B sözleşmeli personel, bazı hallerde tek taraflı olarak sözleşmeyi feshedebilmektedir. Esaslardaki belirlemeye göre;

**Bir ay önceden haber vermek koşuluyla, personel sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

**Öğrenim durumu itibariyle kazanmış olduğu bir unvana ilişkin bir pozisyona unvan değişikliği suretiyle atanması halinde, eski pozisyonuna ilişkin sözleşme personel tarafından tek taraflı feshedilmiş olur.

**Eş veya sağlık durumu nedeniyle yer değişikliği talebinde bulunmasına rağmen; geçiş yapacağı hizmet birimi bulunmaması, birim bulunmakla beraber o birimde aynı unvan ve niteliği haiz boş pozisyon bulunmaması veya en az bir yıllık fiili çalışma şartını karşılayamaması nedenlerinden herhangi birine bağlı olarak yer değişikliği talebinin karşılanmaması durumunda, personel sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.

Sözleşmeyi kurumun feshetmesi

Aşağıdaki hallerden herhangi birinin gerçekleşmesi durumunda, sözleşmeli personelin görev yaptığı kurum sözleşmesi tek taraflı olarak fesheder.

**İşe alınmak için gerekli niteliklerden herhangi birini personelin taşımadığının sonradan anlaşılması.

**İşe alınmak için gerekli niteliklerden herhangi birini personelin sonradan kaybetmesi.

**Personelin sözleşme dönemi içerisinde mazeretsiz ve kesintisiz 3 gün veya toplam 10 gün süreyle göreve gelmemesi.

**Personelin hizmetinin gerektirdiği pozisyona ihtiyaç kalmaması.

**Personelin bir proje kapsamında işe alınmış olması durumunda, istihdam edildiği projenin tamamının veya proje bölümlerinin sözleşmede öngörülen süreden önce tamamlanması.

**Personelin terör örgütleriyle eylem birliği içerisinde olması, bu örgütlere yardım etmesi, kamu imkan ve kaynaklarını bu örgütleri desteklemeye yönelik kullanması ya da kullandırması, bu örgütlerin propagandasını yapması.

Sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi

Bazı hallerde sözleşmeli personelin hizmet sözleşmesi kendiliğinden sona erer. Esaslardaki belirlemeye göre;

**Personelin ölümü halinde sözleşme kendiliğinden feshedilmiş olur.          

**Askerlik ve doğum dışında kesintisiz olarak fiilen en az 2 hizmet yılını tamamlayan personele; sürekli tam iş göremezlik geliri bağlanması, malullük aylığı bağlanması, yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması halinde sözleşme kendiliğinden feshedilmiş olur.  
memurunyeri

Editör: Haber Merkezi